Educația alternativă a devenit, în ultimii ani, tot mai atractivă pentru părinţi, dar mai ales pentru puştii care vor să înveţe altfel. Aşa se face că în România anului 2019, o școală alternativă bazată pe modelul de educație Agile Learning și un teatru de improvizație aduc jocul, arta şi bucuria în educaţia şi dezvoltarea copiilor, prin organizarea de activităţi educativ-creative, la care pot participa şi părinţii, într-un mediu primitor, călduros şi vesel.
”Suntem singura școală din București cu un model de educație centrat pe nevoile copilului. Prioritizăm învățarea în natură. Copilul studiază pe baza intereselor și pasiunilor lui, iar noi îi punem la dispoziție instrumentele necesare. El decide singur ce și când vrea să învețe, se auto-organizează. Altfel spus, le dezvoltăm copiilor abilități, atitudini, valori, comportamente și nu doar cunoștințe”, explică Luiza Apostu, cofondator Rubik Agile School, în emisiunea online de business Capital Play.
Rubik, în prezent o comunitate de învățare auto-dirijată, care pentru școlari este un fel de afterschool, iar pentru homeschooleri și unschooleri este un spațiu de învățare, funcționează pe metodologia Agile Learning și filosofia învățării auto-dirijate, în care copilul alege ce vrea să învețe, este parte din procesul decizional, are responsabilitatea propriei învățări. Din februarie 2020, Luiza Apostu anunță că Rubik deschide primele grupe de grădiniță, cu aceeași filosofie, și începe înscrierile pentru anul școlar septembrie 2020-iunie 2021.
Dorințele părinților și ale copiilor se îndeplinesc deopotrivă la Recul Theater, pentru că și cei mici și cei mari vor descoperi că pot să se distreze de minune și să învețe în același timp. Timp de doi ani, Recul a funcționat într-o casă micuță de pe strada Cercului, unde sala de teatru cu 44 de locuri a găzduit peste 8.000 de spectatori, care au venit să vadă cele peste 180 de spectacole. ”Fiecare seară de improvizație, teatru sau experiment în Recul a ajuns să fie sold out, lucru datorat comunității fidele”, punctează Adriana Bordeanu, trainer Recul, la Capiyal Play.
Cum businessul s-a dezvoltat și sunt din ce în ce mai mulți cei care vor să-i treacă pragul, Recul se mută, în curând, în casă nouă, într-o fostă hală industrială aproape de Timpuri Noi, unde a amenajat o sală de teatru cu 140 de locuri. ”Pe lângă Recul Theater, care prezintă publicului spectacole de improvizație de formă lungă și sketch, și spectacole de teatru și muzicaluri, vom avea un cafe-bar unde o să ne adunăm să socializăm înainte și după orice activitate, spectacol sau eveniment, plus o școală, un spațiu modular, unde facem cursuri de teatru de improvizație, de actorie si de învățare intuitivă pentru adulți și copii deopotrivă”, adaugă Adriana Bordeanu.
Aflați poveștile de business ale Rubik Agile School și Recul Theater din materialul video ataşat.
Pentru dezvoltarea noilor linii de business, și Rubik Agile School și Recul Theater încearcă acum să îşi convingă clienţii să le cumpere produsul în avans, în schimbul unei reduceri. Cele două idei au făcut parte din Startarium Crowdfunding Makeathon, cel mai amplu proiect dedicat finanțării prin crowdfunding din România. În trei ani, Startarium, cea mai complexă platformă pentru antreprenori la început de drum, a adunat o comunitate de peste 36.000 de membri și a deschis accesul la finanțări ce depășesc 600.000 de euro. Până acum, 2.000 de români au intrat în “Orașul Antreprenorilor” și au susținut peste 50 de startup-uri să-și finanțeze produsele sau serviciile prin crowdfunding, suma totală atrasă de antreprenori ridicându-se la aproximativ 130.000 de euro.