Vezi mai jos video câteva din secretele lui Mohammad Murad atunci când vine vorba de arta gătitului
Mandaloun, restaurantul unde ai șansa să îți gătească un milionar
De mai bine de la nouă luni, o amenasare de pe strada Nicolae Caranfil din Capitală îți sare în ochi. Între blocurile de birouri de pe parte de bulevard pe care se află, cu culoriile lor albăstrii, iese în evidență Mandaloun cu arcadele sale arăbești și cu o fațadă deschisă la culoare. Este locul în care Murad își petrece cel mai mult timp în ultimele luni, în care își face întâlnirile de afaceri și unde îi place să stea la povești.
Restaurantul Mandaloun este cea mai nouă afacere marca Mohammad Murad, un local care este plin de dimineața până seara târziu. Omul de afaceri spune că a fost creat după propria sa concepție: ”Restaurantul este o afacere foarte mică. Dar este descărcarea unei experiențe pe care am acumulat-o în 28 de ani. Am pus totul pe tavă aici. Secretul este complicat să îl explic. Aparent este o afacere simplă, dar nu este așa. Oamenii sunt grăbiți. Oamenii ajung acasă și petrec foarte puțin acolo, mai ales managerii. Dacă vă uitați bine la restaurant, eu i-am pus inclusiv o lumină foarte discretă. L-am pregătit ca și cum ar fi acasă. Confortul de acasă stând pe o canapea lejeră. De la lumina foarte discretă până la servirea foarte simplă, cu alune pe masă, portocale. Asta arată că sunt foarte multe din partea casei, nu sunt cu bani. Noi nu suntem căutători de profit suntem oameni care căutăm socializare. Atunci produsele noastre foarte naturale, majoritatea românești sunt primite bine. Nu există masă să nu primească ceva din partea casei, nu pentru a îl face să revină ci pentru a simți că este important pentru noi. Conceptul de amenajare este al meu”.
Reguli pentru un succes garantat
După interviul pentru revista Capital, omul de afaceri avea stabilită o ședință cu angajații restaurantului. Am devenit cu atât mai surprinși când am aflat că acest ședințe ținute de milionarul Murad cu ospătarii și bucătarii de la restaunrantul său sunt ceva normal. Este semnul că încă își conduce cu pasiune afacerile și că fiecare parte a imperiului, oricât de mică, său este importantă. Așa discuția ajunge în punctul în care omul de afaceri ne vorbește despre regulile din firma sa.
”La noi în firmă există o regulă de trei care spune așa. Succesul se bazează pe trei criterii de bază. Primul este comunicarea. Comunicarea rezolvă 50% dintre problemele pe care le ai într-o firmă, fără niciun efort. Al doilea lucru care e foarte important este perseverența. La acest capitol românii suferă rău. Încep bine, o zi două, trei, după care lasă tot. Și a treia este viziunea unde intră și partea de creație, de imaginație. Trebuie să vii cu altceva. Dacă într-un oraș cum este Bucureștiul, unde au ajuns să fie peste 40 de restaurante orientale, vii și pui un restaurant și în mai puțin de o lună nu mai găsești o masă liberă, este un exemplu că în România se pot face multe”, explică Murad.
Câștiguri record pentru un ospătar
Spune că un alt aspect important al succesului de la Mandaloun sunt bucătarii: ”Avem trei bucătării care se concurează între ele. Avem grătar, internațional și libanez. Ei concurează care să vâmdă mai mult. Avem trei bucătari șefi”. Totuși, persoană cu care intri cel mai mult în contact într-un restaurant sunt ospătarii, din acest motiv ei fiind la fel de importanți ca bucătarii pentru mersul afacerii. Aici trecem de principii cu omul de afaceri și ajungem la sume. Cât câștigă bucătarii și ospătarii de la Mandaloun? ”Cu tot cu bonus și tipsuri, un ospătar la noi nu are sub 3000 de euro pe lună. Un bucătar câștigă de cel puțin trei ori mai mult față de altă unitate”, ne răspunde omul de afaceri.
Top 3 recomandări din meniu
Nu uităm că suntem într-un restaurant și că este vorba despre mâncare. Murad recomandă tot meniul, dar totuși îi cerem să facă un Top 3: ”Primele trei produse pe care le-aș comanda aici ar fi mielul la tavă, care este unic în România, pentru că la noi mielul nu este cumpărat din piață. Este crescut în Constanța pentru că Dobrogea are o tradiție pe oaie, berbec, miel. Au o specie care nu miroase. Față de Sibiu, unde oaia miroase. Dacă mâncați aici o să vedeți că nu are niciun miros de miel. Iar mielul respectiv, crescut în climă bună, vine la preț dublu. Mi-aș comanda și Hummus cu trufe. Hummusul tradițional este foarte cunoscut. Trufele se folosesc în Italia și Spania . Am încercat să fac o bucătărie libaneză pe stilul european și am avut mare succes. Al treilea produs care îmi foarte mult este pireu de cartofi, un produs foarte simplu cu un pic de trufe”.
Rețetele pe care le prepară personal
Acest top a fost completat cu alte două produse, dar supriza a fost alta. Auzisem despre Mohammad Murad că mai are momente când intră în bucătărie pentru a găti el însuși pentru clienții lui. Evident, l-am întrebat cât de reală este legenda și ne-a răspund printr-o dovadă. A trecut la cratiță și gătit două rețete, ras asfour și creveți în sos de coriandru, din care cea de-a doua este o creație personală. Ras asfour este o rețetă de mușchi de vită care este tras la tigaie cu ceapă, care se adaugă după ce se călește puțin carnea, mujdei de usturoi, sos de rodii și condimente. Este gata în maxim 9 minute.
A doua rețetă se face din creveți la tigaie, peste care se adaugă o bucată de unt, urmată de usturoi, coriandru, piper, sare și la final roșii tăiate cubulețe. Toate aceste ingrediente se trag la tigaie în ordinea enumerată mai sus, iar rețeta este gata în mai puțin de 7 minute.
Cum a ieșit mâncare gătită de Murad? Și noi am fi curioși! Spunem doar atât: e ceva necurat la mijloc. E prea bun ca să fie atât de simplu de gătit. Încă ne întrebăm cum a ieșit vita atât de fragedă într-un timp atât de scurt și cum poate ieși atâta savoare din niște creveți. Dar să nu stricăm prin cuvinte ceva ce trebuie simțit prin gusturi.