De cativa ani, pe piata imobiliara au aparut tot mai multe reclamatii privind atat cresterea necontrolata a preturilor cat si greutatea de a gasi o locuinta fie inchiriata, fie pentru achiziţionare. Avand in vedere dezvoltarea pietei, dar si problemele acesteia va solicitam opinia in legatura cu aceste aspecte. Cat de mult a durat pana ati reusit sa gasiti o locuinta inchiriata/achizitionata indiferent de oras, locatie sau de faptul ca face parte din categoria de case noi sau din cea
De cativa ani, pe piata imobiliara au aparut tot mai multe reclamatii privind atat cresterea necontrolata a preturilor cat si greutatea de a gasi o locuinta fie inchiriata, fie pentru achiziţionare. Avand in vedere dezvoltarea pietei, dar si problemele acesteia va solicitam opinia in legatura cu aceste aspecte.
Cat de mult a durat pana ati reusit sa gasiti o locuinta inchiriata/achizitionata indiferent de oras, locatie sau de faptul ca face parte din categoria de case noi sau din cea a celor vechi.
RASPUNSURI:
M Adi @ apt Cluj
La noi, cautarea a durat cam 3 luni si a fost tot pe cont propriu, pentru ca agentiile nu aveau mai nimic de oferit la preturi rezonabile. Intr-o saptmana, daca erau 10 apt de vanzare la preturi normale. Nu ne-au interesat proiectele in curs de derulare ci doar cele concretizate. Am fost dezamagiti de blocurile noi, dpdv al impartirii si pana la urma am luat un apt. intr-un bloc "vechi".
Florin Craciun @ Prea mult
Cu tot cu perioada de cautare si formalitatile cu actele (cadastru, intabulare pe care le-a facut proprietarul) cam 6 saptamani. Cea mai stresanta parte a fost cautarea casei si negocierea pretului (la care trebuie sa spun ca agentia imobiliara nu a fost deloc de ajutor, ci din contra).
Parvulescu Lucian @ locuinta
In aproape 1 an am reusit sa gasesc o locuinta rezonabila ca pret, amplasament acceptabil, impartire, respectiv proiect cit de cit acceptabil. Am primit numeroase oferte in zone bune, dar la preturi astronomice si preoiectele cu partiuri fiind sub orice critica. Ori sunt investitorii atit de imbecili incit sa nu stie pe ce dau banii, ori clientii prosti ori arhitectii (mare parte din ei) lipsiti de experienta in a proiecta cladiri de locuinte. In alta ordine de idei, apartamentele vechi sunt negociate la preturi facute de firmele imobiliare mijlocitaoare, preturi care depasesc si 2.000 Euro / mp. Oare mai au toate sertarele in cap?
Cristian B @ Apartament chirie Bucuresti
Am cautat aproximativ 3 luni un apartament 2 camere acceptabil ca pret si zona. Multe agentii nu au vrut sa lucreze cu mine pe motiv ca bugetul de 350-400 Euro/luna este cam mic. Pana la urma am gasit dar prin prieteni, cunostinte la 350 Euro.Agentiile nu au facut absolut nimic. In Bucuresti pretul apartamentelor a depasit pragul suportabilitatii.
I Monica @ in Bucuresti...
Cred ca noi nu suntem normali.. Ne-a luat o saptamana sa gasim un apartament de 3 camere.A fost cel de-al 4-lea apartament vizionat si ne-am indragostit de el imediat. Pretul a fost exact cel pe care ni-l propusesem sa-l platim… Pana si eu cred ca e ciudat….
Ion Alexandru @ comisioane ascunse in pret
Agentiile sunt de vina ptr preturile ridicate ptr ca practica comisioane ascunse in pretul de vanzare,plus comisionul oficial,"neascuns",de 2-3% din pretul de vanzare…totul nu este decat o inselatorie bine regizata…cu alte cuvinte:evaziune…
Ioan L @ achizitionarea unei locuinte
Nu a fost foarte greu sa gasesc o locuinta decenta. Am preferat un bloc mai vechi dar construit din start cu materiale de calitate pentru vanzare in anii 80, in locul proiectelor noi, unde calitatea materialelor si finisajele erau slabe. Oricum, pretul la proiecetele noi este exorbitant. Costul de constructie este de pana la 500 Euro mp iar vanzarea se face la 1000 Euro mp, ceea ce da o profitabilitate de 100%, fara a lua in calcul costurile ascunse. E cam mult pentru Romania si de aici rezulta aberatiile de genul e mai scumpa o locuinta aici decat in Germania….
Anca C @ imobiliare
Eu am reusit sa cumpar un ap cu 2 camere in brasov in cca 1 luna si jumatate care include: 2 saptamani cautarea si vizionarea cu agentia, 1 luna timpul in care am incheiat actele si am obtinut creditele. Apoi in 3 zile l-am inchiriat.
Agent Imobiliar @ Agentiile
Peste 80 % din agentii modifica preturile la apartamente prin adaugarea unei sume intre 1000-5000E (la vanzare) si isi publica anunturi false cu preturi extrem de mici in raport cu piata atat la vanzare cat si la inchiriere. De ce? Va lamuresc eu de ce: Nu au pic de etica! Isi adauga la pret pt ca proprietarii nu le ofera comision, iar agentii, respectiv patronii agentiilor, sunt tentati sa castige cat mai mult prin modificarea preturilor. Iar referitor la anunturile false din presa si internet… urmaresc adunarea de cat mai multe cereri. Din pacate asa inteleg multi colegi de-ai mei ca se fac imobiliare… prin japca! De ce? Sunt furati de mirajul banilor, nu au prea multe studii si nu realizeaza ca poate vand munca de-o viata a unui om. Va doresc succes tuturoror care doriti sa va vindeti sau sa cumparati o casa, si sa le stapiniti cu placere, iar cei care le-au vandut sa investeasca banii cu folos! Cu respect, agent imobiliar A.A.L.
Phane X @ timp necesar
Mi-a luat cam 5 luni sa gasesc un apartament care sa ne placa. Am dorit neaparat un apartament in zona Tei in Bucuresti, si nu ne ajungeau banii pentru noile complexe imobiliare din zona. A durat asa de mult pentru ca nu sunt, pur si simplu, apartamente de vanzare. Iar cele care sunt, ori au diverse probleme cu actele, ori au niste preturi complet nerezonabile, pentru ca proprietarii nu se grabesc si asteapta pana gasesc fraierul. Agentii cu care am lucrat au fost ok. Nu mi se pare ca preturile sunt umflate de agenti. Mai degraba, e un mecanism de genul asta: un proprietar se uita la preturi. Si zice: ia sa pun eu 10.000 in plus, ca tot nu ma grabesc, daca vine cineva si da banu, ok, daca nu, eventual sa am de unde sa scad cand o fi sa vand. Pe urma se uita alt proprietar care vinde, vede alt apartament similar cu 10.000 mai scump, si zice ia sa pun si eu, ce-s mai fraier. Si tot asa … Fundamental, criza e generata de oferta mica. Proprietarii dicteaza, suntem la mana lor.
Ramona Cartas @ Preturi exagerate!
In Spania un apartament cu doua camere cu vedere la mare, garaj si piscina e 50 000 euro. Cum sa dai 70.000 euro pe un apt 2 camere in Brasov, Romania??? E enorm de mult… agentiile nu te ajuta cu nimic, in primul rand afiseaza oferte mici, ireale pentru a te determina sa suni. La telefon iti spun ca acelea s-au vandut, dar au ceva totusi…insa mult mai scumpe si alt confort. Cand vizionezi iti arata cele mai proaste oferte si cand ajungi sa vezi unul cat de cat (oricum sub pargul calitate/pret propus de tine), ai impresia ca esti cel mai norocos…
Miculi Gabriel Ciprian @ locuinta
In mai am platit avansul pt o locuinta noua(apartament)cere era la rosu.pe 26 iun am achitat-o si conform precontractului trebuia sa fie gata.suntem in 17.08.07 si se mai lucreaza la interior .CONCLUZIE:muncitorii romani au ajuns sa primeasca salarii bunicele in tara dar muncesc la fel de prost ca in trecut