Cât ne costă faptul că trăim pe un continent unde se petrec îngrijorător de multe atacuri teroriste şi care este modelul de stat către care ne îndreptăm în aceste condiţii?
Cât ne costă faptul că trăim pe un continent unde se petrec îngrijorător de multe atacuri teroriste şi care este modelul de stat către care ne îndreptăm în aceste condiţii?
"Mergem în aeroport şi suntem amprentaţi cu bucăţi de hârtie, cu senzori. De la costuri asociate liberei circulaţii a persoanelor şi până la lucruri mai complicate, putem anticipa că o Europă sub asediu îşi va schimba modelul economic dinspre piaţă, dinspre schimburi voluntare, către o economie cu armată, poliţie, supraveghere", a spus profesorul de economie Cristian Păun, la emisiunea Capital TV de vineri.
Invocând un "cost ascuns", Păun a arătat că "vom asista la o creştere a taxării, la un interes mai crescut asupra rolului statului în viaţa de zi cu zi, deşi nu mi-e clar dacă mai mult intervenţionism înseamnă mai multă securitate".
Profesorul de economie a dat exemplul atentatului de la Bruxelles, unde atacatorii au reuşit să acţioneze în pofida măsurilor de protecţie.
Realizatorul emisiunii, Claudiu Şerban, a întrebat dacă nu cumva prin această creştere a intervenţionismului autorităţilor la nivelul întregii Uniuni Europene, ne ducem "către un stat unic, către comunism". Păun crede că o astfel de problemă e reală şi afirmă că "trebuie să fim foarte atenţi cu mesaje de tipul – să ne înarmăm până-n dinţi".
Expertul în terorism Ciprian Bujor a citat un studiu de specialitate, potrivit căruia "cu cât intervii mai puternic împotriva libertăţilor civile cu atât alimentezi baza de la care pleacă teroriştii pentru a-şi susţine acţiunile". Prin acesta, arată Bujor, "le sprijini teoria că există o ciocnire a civilizaţiilor, deşi în realitate există doar interese economice".