Situația Oltchim a fost atent analizată la emisiunea Capital TV. Scos la vânzare de către stat, combinatul își așteaptă cumpărătorii. Deși mulți investitori sunt interesați, puțini și-au propus să continue producția.
Oltchim a fost unul dintre marii producători din industria chimică mondială. Înființat în anii 60’, combinatul a reușit să devină lider european pe mai multe segmente de producție. Perioada de glorie însă s-a sfârșit la câțiva ani după Revoluție, când managementul dezastruos și lipsa de viziune a guvernanților au început să-și pună amprenta pe evoluția afacerilor. „Conjunctura economică, mediul de afaceri românesc neprielnic la acel moment, un management nu tocmai performant. Toate aceste motive conduc la un astfel de dezastru”, a explicat la Capital TV Bogdan Stănescu, administratorul special al combinatului.
Astăzi, Oltchim este într-o situație foarte dificilă. An de an a înregistrat pierderi uriașe, iar din 2013 a intrat în insolvență. De-a lungul timpului, au fost numeroase evenimente care au dus la această situație. Cert este că lovitura de grație Oltchim a primit-o în momentul în care austriecii de la OMV Petrom au hotărât să închidă definitiv rafinăria Arpechim. Astfel, combinatul a rămas fără principala sursă de materie primă. În urma deschiderii procedurii insolvenței, situația financiară s-a mai redresat, ajungând chiar să raporteze pentru anul trecut un profit net de 11,4 de milioane de lei.
„Intrând în Oltchim și văzând ce poate să producă, ce mult sunt căutate produsele Oltchim, pe piața națională și, mai mult, pe piața internațională am spus că ar fi un genocid ca această societate să dispară”, a mai spus Stănescu.
Cu toate acestea, privatizarea combinatului rămâne singura soluție găsită de stat. Astfel, după mai încercările nereușiteși chiar penibile, anul acesta Oltchim poate ajunge la un investitor privat. Interesați de această preluare sunt omul de afaceri Ștefan Vuza și concernul german PCC. Conform planului de reorganizare modificat al companiei, activele Oltchim sunt oferite spre vânzare grupate în 9 pachete, iar preţul de pornire este de 307 milioane de euro. Investitorii ar fi trebuit să depună oferte definitive până la 24 martie, dar, la cererea lor, termenul a fost prelungit cu trei luni, până la 26 iunie.