Ce efecte va avea Brexit-ul asupra românilor care muncesc în Marea Britanie şi a firmelor care au relaţii comerciale cu Regatul Unit?
Vor fi nevoiţi să se întoarcă în ţară românii care muncesc în Marea Britanie? – a fost înterbarea pusă vineri de Claudiu Şerban, la emisiunea Capital TV, transmisă de B1.
"Cred că va urma o periodă de aşteptare, acum totul e foarte fierbinte. Pe parcursul lunilor următoare vor fi discuţii prin care se va reglementa şi se va aduce la lumină direcţia şi viitorul legăturii dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie", a spus Rareş Măcinică, managing director al companiei de logistică Lagermax AED Romania.
El nu crede că nu există motive pentru ca lucrătorii români din Regatul Unit să intre în panică în legătură cu viitorul lor.
"Lucrurile se vor aşeza în următoarele săptămâni şi se vor atenua ca zgomot de imagine", a afirmat Măcinică, referindu-se la întreaga paletă de relaţii economice dintre România şi UK.
Reprezentantul companiei de logistic a pronunţat câteva cifre pentru a sublinia nivelul business-ului dintre cele două ţări.
"În 2015 am avut un volum al schimburilor comerciale cu Marea Britanie de 4 miliarde de euro, în creştere cu 15% faţă de 2014 şi o balanţă comercială favorabilă de 815 milioane de euro, cea mai mare sumă la acest capitol", a precizat acesta.
Alexandru Manda este acţionar la compania care produce bicicletele Pegas. Compania intenţionează să iasă pe piaţa britanică spre sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor.
Manda nu crede că Brexit-ul va încurca aceste planuri. "Am stabilit întâlniri cu furnizori din Marea Britanie şi aceste întâlniri vor avea lor", a spus Manda, precizând că pentru această piaţă, producătorul a pregătit modele de biciclete cu pedale inteligente, care au prevăzute kituri electrice şi hotspoturi de Internet.
Referitor la această inovaţie, acţionarul Pegas a făcut o comparaţie cu Steve Jobs, care atunci când a fost întrebat cum vor primi oamenii "telefonul fără butoane" (touchscreen-ul), a răspuns "se vor obişnui".