"În următorii ani va fi o competiţie tot mai acerbă şi credem că IMM-urile nu sunt pregătite astfel încât atunci când inovează să respecte parcursul necesar, să breveteze, să înregistreze la OSIM. Se tem de birocraţie, nu există suficiente informaţii la nivelul domniilor lor. Există o oarecare toleranţă, lejeritate cu care tratăm lucrurile în respectarea drepturilor de autor", a declarat Ovidiu Folcuţ, rector la Universitatea Româno-Americană.

Ce se întâmplă cu "hoţii de inteligenţă", ce pedeapsă primesc aceia care fură inovaţia altuia? Mihai Olariu, conferenţiar universitar la Universitatea Româno-Americană, a arătat că prin noul Cod Penal, a arătat că noul Cod Penal a micşorat pedepsele în sensul că la prima abatere sancţiunea este mai blândă faţă de situaţia anterioară intrării în vigoare a actului normativ. În schimb, sporul de recidivă a devenit obligatoriu, nu mai este facultativ, astfel că la repetarea infracţiunii, pedeapsa este mai mare, de minim trei ani.

"Există organe special în cadrul Ministerului de Interne care se ocupă de proprietatea intelectuală. Aceşti profesionişti sunt bine pregătiţi, dar puţini", a precizat Olariu.

Cât de clară este legislaţia în acest domeniu?

"Potrivit legii special din domeniul drepturilor de autor, Legea 8 din 1996, există o infracţiune care se referă la încălcarea drepturilor la paternitatea operei. Cine îşi arogă paternitatea asupra unui material care nu îi aparţine a săvârşit o infracţiune", a spus Olariu.

El a subliniat însă că în ce priveşte furturile din online, de multe ori infractorul este foarte dificil de depistat. "Nu ştii totdeauna cine plagiază, pentru că un nume de site poate fi deţinut de oricine, iar reglementările nu ne ajută. Persoana care trebuie trasă la răspundere e mai greu de găsit", a afirmat Mihai Olariu.

Unii oameni politici (şi nu numai politici) s-au ales cu titluri de doctor pe care le-au meritat mai mult sau mai puţin. În mod normal, un astfel de titlu ar trebui acordat celui care urmăreşte să ducă la bun sfârşit o cercetare, o lucrare ştiinţifică, nu să îşi completeze CV-ul.

"Doctoratul e util, vine ca o rezultantă, nu ca un scop în sine. Unii şi-au dorit un doctorat ca şi-l treacă pe o carte de vizită", a declarat Ovidiu Folcuţ.

"În lumea politică, nu e important sancţiunea penală. Pierderea de imagine e cu mult mai mare", a adăugat rectorul Universităţii Româno-Americane.

Mihai Olariu a spus că "nu există nicio condamnare, în ultima perioadă", pentru astfel de infracţiuni.

"Noi nu putem hotărî foarte clar ce e plagiat şi ce nu e. Când o persoană foloseşte citate din opera altcuiva, nu e citat dacă e citat autorul. Un judecător este chemat să hotărască dacă întinderea citatelor preluate e prea mare faţă de opera rezultată", a explicat Olariu.