Desfiintarea structurilor agregate a produs în agricultura românească efecte negative pe care le resimţim şi astăzi.
"Pagubele rezultate din distrugerea CAP-urilor şi IAS-urilor (cooperative agricole de producţie şi întreprinderi agricole de stat – n.r.) egalează daunele din cele două războaie mondiale", a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la emisiunea Capital TV, transmisă vineri de B1 şi moderată de Claudiu Şerban.
Irimescu a povestit că în 1997 a participat la o conferinţă internaţională de profil, unde a fost întrebat: "a fost un cataclism în România, cum se face că din 7 milioane de bovine, câte erau în 1989, au mai rămas jumătate?".
Ministrul a dat exemplul companiei agricole de la Curtici, unde specialistul Dimitrie Muscă "a avut un CAP şi l-a menţinut, iar acum acesta reprezintă una dintre cele mai performante ferme din România".
De asemenea, Irimescu a arătat că în alte ţări interesele agricultorilor locali sunt protejate. El a spus că "în Cehia nu s-au distrus CAP-urile" şi a relatat un caz din Franţa, unde un parlamentar german a încercat să cumpere teren agricol, dar a fost refuzat de autorităţi, pentru că acolo "reglementările sunt astfel concepute încât să fie sigur că noul proprietar va face agricultură".
Ministrul crede că problema fărâmiţării terenurilor poate fi rezolvată "pe măsură ce vom avea cadastru".
Vizionaţi integral emisiunea Capital TV din 5 februarie 2016.