Capital TV: „România nu există pe piaţa mondială a capitalurilor”

România a atras în primele 11 luni din 2015 investiţii străine directe (ISD) de 2,88 miliarde de euro, cu 800 milioane de euro mai mult decât în perioada similar a anului precedent, potrivit datelor băncii centrale. E mult sau puţin?

 

"Anual circulă pe piaţa internaţională a capitalurilor 100.000 miliarde de dolari, din care noi atragem 3 miliarde, deci nu existăm pe această piaţă", a declarat profesorul de economie Cristian Păun, la emisiunea Capital TV, difuzată de postul B1 şi moderată de Claudiu Şerban.

Prezent în emisiune, Alin Chitu, partener la Ţuca Zbârcea & Asociaţii Tax, a confirmat faptul că specialişti din marile companii de consultanţă financiară spun că în planurile de investiţii "România nu există nici măcar la diverse".

Chitu spune că într-adevăr au crescut investiţiile, dar "calitatea lor nu se vede în practică".

Păun a explicat că o mare parte din suma de 2,88 miliarde de euro nu reprezintă investiţii greenfield sau de portofoliu, ci fluxuri financiare între băncile mamă şi filialele lor din România.

Profesorul de economie a arătat că ISD se cifrează la circa 2% din Produsul Intern Brut (PIB), iar România "are nevoie de un ritm de creştere economic de 10%", astfel că investiţiile străine directe ar trebui să ajungă între 10-20% din PIB.

Care sunt cauzele acestui nivel scăzut? Cristian Păun a enumerat, la acest capitol, "mentalitatea marxistă" a românilor, care îi vede pe investitorii străini ca pe nişte "colonizatori, stapani de sclavi", precum şi viciile de sistem ale mediului nostru de business – corupţie, birocraţie, lipsa reformelor structurale.

Păun semnalează şi o "promovare economică aproape zero" a României, guvernanţii de toate culorile politice manifestând "exces de zel" în a "rămâne buni în ochii" marilor organisme internaţionale – FMI, BCE, Banca Mondială.

Vizionaţi integral emisiunea Capital TV de vineri, 14 ianuarie 2016.