Dacă pleci la mare nu înseamnă că nu poţi petrece până în zori în aceleaşi cluburi preferate.  De cum îşi intră vara-n drepturi, cu DJ şi animatoare cu tot, cluburile din Bucureşti o iau spre est, spre mare, soare şi nisip. Explicaţia e logică: „Vara, toate drumurile duc la mare. Dacă nu ai terasă în oraş, nu ai nici clienţi“, admite Dan Cociş, managerul Tribute Bucureşti şi Tribute Summer Residence Mamaia. Pentru cei care au cluburi la mare, adaugă el, sezonul estival nu va fi rău deloc din punctul de vedere al încasărilor – „Vara a început cu temperaturi mari şi soare intens, şi cluburile s-au redeschis mai devreme decât în anii trecuţi“. Cociş dă şi o cifră precisă: Tribute, de exemplu, îşi va dubla veniturile în 2012, până la două milioane de euro, „având în vedere că am făcut investiţii de 1,5 milioane de euro la Mamaia, şi anul acesta este primul în care prindem tot sezonul la mare“.  Dar lista cluburilor deja deschise la malul mării e mult mai lungă, şi toate propun amatorilor o cură intensivă din mai multe genuri muzicale. Considerate cele mai „trendy“, în cluburi precum Tribute Summer Residence, Princess Summer Club, Office Club, Fratelli Beach & Club, Jezoo Mamaia sau La Mania nota de plată trece lejer de 500 de lei şi creşte direct proporţional cu numărul de concerte sau atunci când mixează vreun DJ celebru.
Ce face diferenţa în aceste localuri în care muzica şi oferta de distracţie par, la prima vedere, trase la indigo? „Aspectul, climatizarea, programul artistic…“, enumeră Dan Cociş. De exemplu, pe lângă show-uri şi recitaluri ale celor mai ascultaţi artişti ai momentului din ţară, în Tribute-ul de la Mamaia va concerta, pe18 august, cântăreţul de mambo Lou Bega [devenit celebru datorită piesei „Mambo No. 5 (A Little Bit of…)“]. Clubul este singurul de pe litoral care, în loc de animatoare, are o trupă de balet de la Chişinău care însuflețește atmosfera în toate serile de petrecere din sezonul estival. (După cât de „cântărite“ sunt – cu vizibilă apreciere – de sute de priviri, e limpede că dansatoarele constituie centrul atenţei în orice club).
Însă înainte de Lou Bega, turiştii de pe litoral vor fi încinşi de ritmurile electronice ale lui DJ Sasha, un nume sonor în clubbingul internaţional, care va mixa, pe 31 iulie, în clubul La Mania.
Hitul momentului, live pe litoralul românesc
Clubul Princess ameninţă cu un adevărat maraton al petrecerilor, un festival al distracţiei, ce se va întinde de-a lungul a opt săptămâni (iulie şi august). „Princess Crazy Summer înseamnă o grămadă de evenimente fără precedent şi zeci de artişti. Nu este nevoie ca românii să plece în Ibiza pentru a se distra“, spune Oana Craioveanu, managerul clubului. Tot în acest club, hitul care a înnebunit o lume întreagă, „Ai se eu te pego“, va putea fi auzit live. Brazilianul Michel Telo va susţine, pe 19 august, un concert de zile mari în Princess Summer Club din Mamaia. Negocierile au durat mai bine de şase luni, brazilianul fiind cel mai scump artist care a cântat într-un club din România.
Pe plaja din Vama Veche, în perioada 23-29 iulie, vor răsuna ritmuri hard rock, metal, jazz, folk şi indie, blues şi rock alternativ la Festivalul Stufstock – început în 2002 cu scopul de a milita pentru protejarea naturii din Vama Veche. Primele formaţii confirmate sunt The Subways (Anglia, indie rock) şi Dubioza Kolektiv (Bosnia, alternative/reggae/dub).
Armatele de clubberi sunt împărţite de managerii localurilor în mai multe tabere: dacă pentru generaţia „tânăr şi neliniştit“, whisky-ul, berea şi votca combinată cu Red Bull sunt o atracţie de neocolit în discoteci şi cluburi, pentru mulţi dintre clienţii care nu se uită la bani, petrecerea n-ar fi chiar petrecere dacă ar lipsi de pe masă o sticlă-două de șampanie.