Capitala este la un pas de faliment! Adevăratul motiv pentru care consilierii USR PLUS au refuzat votarea bugetului ar fi situația extrem de precară a finanțelor orașului.
Nicușor Dan s-a declarat uluit de poziția USR PLUS, dar o intrare în încapacitate de plată ar administrația într-o situație fără ieșire.
Capitala este la un pas de faliment! Nicușor Dan a rămas perplex
Surse din echipa de consilieri USRPLUS de la București au declarat că în urmă cu trei săptămâni, la o întâlnire a Primarului General cu consilierii USRPLUS, Nicușor Dan a rămas perplex atunci când viceprimarul Tomescu (USRPLUS) i-a cerut primarului general să declare Bucureștiul în incapacitate de plată.
La discuții, cei de la USRPLUS l-au întrebat pe Nicușor Dan de ce proiectul de buget este ”supraevaluat”, adică motivul invocat de ei și miercuri, atunci când s-au abținut să voteze bugetul Bucureștiului, care a picat astfel la vot din cauză că majoritatea USRPLUS-PNL nu a funcționat.
Practic, situația de la București e gravă și foarte simplă deopotrivă. Orașul are două variante de a merge înainte:
1 – să proiecteze un buget cu venituri optimiste (ceea ce consilierii USRPLUS numesc exagerat ”supraevaluare” – un termen cu conotație negativă, în fond imensa majoritate a municipalităților din România proiectează de multe ori venituri peste realizări, din motive pragmatice: acoperirea deficitului, speranța unor încasări mai mari etc.), arată voxpublica.ro.
2 – să declare incapacitatea de plată (așa cum a cerut, potrivit surselor noastre, viceprimarul USRPLUS Horia Tomescu), ceea ce ar echivala cu un dezastru provocat în primul rând de incapacitatea de a te mai împrumuta pentru a acoperi investiții în curs, pierderile curente, cheltuieli, salarii etc.
Situație foarte gravă
Primarul general al Capitalei nu a reacționat pe loc la cererea viceprimarului Horia Tomescu (și a altor 3 consilieri USRPLUS care i-au susținut ideea cu băgarea Capitalei în incapacitate de plată) și nici ulterior nu a făcut comentarii publice pe acest subiect.
Situație foarte gravă: primul oraș al țării este practic la limita falimentului, potrivit sursei citate.
Cauza principală nu are legătură cu actuala administrație, ci cu managementul dezastruos din vremea fostei guvernări locale Firea-PSD, care le-a lăsat moștenire celor veniți la cârma Capitalei un oraș îngropat în datorii și în mari probleme (rețea de energie termică plină de găuri etc.)
Dar problema noii administrații este că nu înțelege cum funcționează managementul local, iar o recunoaștere publică a incapacității de plată ar transforma Bucureștiului într-un client tip ”gunoi” în fața creditorilor, care ar evita să mai împrumute Capitala, ceea ce ar duce la blocaj total, concedieri masive, criză generală.
De altfel, dorința viceprimarului Tomescu (de profesie, stomatolog) de a declara incapacitate de plată la București are legătură cu faptul foarte puțini dintre consilierii USRPLUS ar înțelege consecințele declarării falimentului, deoarece ”am trimis în Consiliu 70% oameni care nu se pricep”, a declarat un membru al echipei de consilieri USRPLUS, potrivit sursei citate.
”Din păcate, majoritatea gândesc exclusiv politic. Niciun om din USR PLUS nu are vreo soluție concretă pentru a depăși criza actuală sau să înțeleagă cumva ce înseamnă un buget. Mulți vor doar scandal cu PNL, prin intermediul lui Nicușor Dan.
Nu înțeleg ce înseamnă datorii curente, plăți restante. Nu au spus nimic concret legat de unde face Capitala rost de bani pentru toate cheltuielile. Nimeni nu stie de datoriile imense ale STB (n.r. – transportul în comun).
Nimeni nu știe de valorile cumulate alte subvenției la energie termică și toate datoriile asociate. După capul lor, ar trebui declarată criza financiară. Nu se gândesc la consecințe! De unde să plătești 1,3 miliarde de lei subvenție anuală la STB și să ai 1 miliard datorie istorică la ANAF?”, au declarat sursele citate.
Florin Cîțu și Dan Barna au promis rezolvarea situației
Proiectul de buget al Capitalei a fost respins cu 22 de voturi împotrivă, 17 voturi pentru și 14 abțineri (acestea din urmă – voturile consilierilor USRPLUS, printre care se găsesc însă și oameni care sunt de partea lui Nicușor Dan, dar care nu pot să se exprime vădit astfel, deoarece se tem că vor fi excluși de conducerea USRPLUS București și vor rămâne fără funcția de consilier), potrivit sursei citate.
Proiectul de buget a fost respins după ce grupul consilierilor USR PLUS, cel mai numeros din Consiliul General, a anunțat că nu îl va vota întrucât ar avea ”veniturile supraevaluate”.
Consilierii generali USR PLUS au anunțat marți seară, prin vocea viceprimarului Horia Tomescu, că nu vor vota bugetul Capitalei, pe motiv că veniturile prognozate sunt exagerate și că bugetul nu este unul realist.
Primarul general Nicușor Dan s-a declarat „uluit” în legătură cu scandalul generat pe tema bugetului Capitalei.
”Sunt uluit. Am avut un buget, primarul a discutat cu fiecare din grupurile de consilieri din majoritate, ele au discutat între ele pe această propunere de acum șase săptămâni și acum venim și spunem că e un alt buget. Realmente nu se poate așa ceva. Toate discuțiile care trebuia să aibă loc au avut loc și au fost extrem de civilizate”, a declarat Nicușor Dan, prezent la ședința Consiliului General al Municipiului București, de miercuri.
Premierul Cîțu și vicepremierul Dan Barna au promis miercuri seară, după ședința liderilor coaliției PNL-USRPLUS-UDMR, că se vor implica pentru depășirea blocajului de la Primăria Capitalei.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin.