Cutremurele recente din Turcia au ridicat multe întrebări printre români cu privire la situația de la noi din țară, mai ales în urma marelui cutremur din 77.
Despre ceea ce s-ar întâmpla în București dacă ar avea loc un cutremur major a vorbit și edilul Nicușor Dan, în cadrul unei emisiuni de la Prima TV.
Din păcate, precizările făcute de primarul Municipiului București nu sunt deloc îmbucurătoare. El a precizat că Primăria București nu are o evidență a clădirilor care au nevoie de consolidare.
A adăugat, totuși, că Ministerul Dezvoltării are un proiect prin care se poate face o inspecție preliminară a clădirilor.
”Din păcate, noi nu am reuşit să facem nici măcar evidenţa a ce este de consolidat. Există un proiect foarte interesant al Ministerului Dezvoltării – aşa-numita inspecţie vizuală (…), pe baza unui chestionar relativ simplu, să avem imagini de ansamblu ale Bucureştiului. Deci, la sfârşitul anului, eu sper să avem această imagine. La un nivel de aproximaţie o să fie”, a explicat Nicuşor Dan.
Sute de clădiri din București au nevoie de consolidare
Primarul Nicușor Dan spune că există o listă pe care sunt trecute clădirile care au nevoie de consolidare.
Pe listă, spune edilul, sunt aproape 400 de clădiri în gradul I de risc seismic și peste 400 de clădiri în gradul II de risc seismic.
Mai precis, Nicușor Dan a spus că pe listă sunt ”vreo 380 de clădiri, grad întâi de risc seismic şi mai sunt vreo 440 care sunt gradul doi de risc seismic”.
El spune că mai există o listă pe care sunt 200 de cădiri vechi, iar ele au fost încadrate la categoria clădiri de urgență, după vechile normative.
Nu există calcule referitoare la posibilele victime în cazul unui cutremur
Edilul din București a mai spus că nu au fost făcute calcule cu privire la numărul estimativ al victimelor din Capitală, dacă ar fi un cutremur puternic.
”Nu există tipul ăsta de calcule, bineînţeles (…) există strategii post-calamitate, unde să duci oamenii şi toate evaluările astea. Ce trebuie noi să facem este, pe de-o parte, să fim pregătiţi cu aceste mecanisme în caz că se produce şi, mai ales, să consolidăm în ritm alert. Acum există o schimbare de optică şi la nivelul statului, la nivelul Guvernului (…) statul plăteşte tot”, a explicat edilul.
Nicușor Dan a comentat declarațiile Gabrielei Firea
În aceeași emisiune, actualul primar al Capitalei i-a dat o replică fostului primar Gabriela Firea, după ce aceasta l-a acuzat că nu a consolidat nicio clădire.
”Nici ea n-ar consolida nicio clădire şi, mai mult decât atât, ar încurca lucrurile. Adică ce a făcut ea cu mult tămbălău şi cu multă publicitate a fost să reabiliteze nişte faţade, clădirea din spate rămânând cu acelaşi… Ei zic punere siguranţă, dar este ambiguitatea asta în limba română, când spui am pus în siguranţă 30 de clădiri. Când auzi şi fără să ştii ce înseamnă asta, se pare că aceste clădiri au fost făcute de fapt. Punere în siguranţă – nu mai cad, nu mai cad bucăţi de tencuială pe cetăţeni. Problema este că, să faci o consolidare, trebuie să faci mai întâi o expertiză şi după expertiză trebuie să faci un proiect şi după proiect abia să te să te apuci de lucrări”, a afirmat primarul.
Capitala a avut două probleme
De asemenea, primarul a mai precizat că au existat două probleme în Capitală și le-a și explicat.
”Una, că totul era dat la Compania de consolidări care avea nişte datorii uriaşe şi nu mai putea să fie salvată, acuma e în faliment şi doi că alte proiecte nu erau şi practic am luat tot mecanismul ăsta de la zero.
În momentul de faţă avem vreo 100 de clădiri pentru care suntem în diverse stadii de expertizare, proiectare sau execuţie, din care anul ăsta o să reuşim să începem la vreo spre 20. Tot procesul se referă la consolidare”, spune el.
Clădirile vor fi consolidate cu bani din PNRR
Nu în ultimul rând, Nicușor Dan a spus că aceste clădiri vor fi consolidate cu bani din PNRR sau din Fondul naţional pentru consolidare.
”În plus, în sfârşit avem bani, în sensul că din PNRR am primit 50 de milioane de euro şi am mai depus proiecte de vreo 120 de milioane de euro la Fondul maţional pentru consolidare. Dorim să începem consolidarea anul ăsta spre 20 (de clădiri-n.r.), dacă socotim şi anul viitor 100”, a mai declarat Nicuşor Dan, adăugând că, ”în Bucureşti, în 30 de ani s-au consolidat cam 100 de clădiri”.