Piaţa internaţională de publicitate va creşte cu 5,5% anul acesta, atingând 460 miliarde de dolari, potrivit ultimului studiu realizat de reţeaua ZenithOptimedia. În 2008, investiţiile vor înregistra o creştere de 6,4% datorită sponsorizărilor în sport şi campaniei electorale din SUA.

Jocurile Olimpice de la Beijing vor fi o ţintă atractivă pentru clienţii de publicitate, care vor investi la nivel mondial trei miliarde de dolari pentru a-şi asocia numele cu această competiţie. Anul viitor, din cele 439,3 miliarde de dolari cheltuite global pentru cumpărarea de reclamă, aproape un miliard de dolari este rezervat doar pentru China. De asemenea, alegerile prezindenţiale din Statele Unite ale Americii şi Campionatul European de Fotbal Euro 2008 vor creşte piaţa de publicitate cu încă trei miliarde de dolari.

Pe plan mondial, cea mai mare creştere din acest an se va înregistra în Europa Centrală şi de Est (16,9%), urmată foarte aproape de Africa şi Orientul Mijlociu (15,6%). Cu toate acestea, cea mai mare cotă din piaţă o vor deţine SUA, cu peste 188,8 miliarde de dolari cheltuite pentru publicitate (spaţiu cumpărat în ziare, reviste, radio, TV, cinema, outdoor şi internet). Pe locul întâi vor fi Africa şi Orientul Mijlociu (18%), urmată de Europa Centrală şi de Est (16,4%) şi Asia-Pacific (8,4%). Potrivit reprezentaţilor ZenithOptimedia, cifrele sunt foarte optimiste, deoarece media de creştere a pieţei a fost de 5,1% în ultimii zece ani.

Tot anul viitor, odată cu participarea la Jocurile Olimpice de la Beijing, China va deveni cea de-a cincea piaţă mondială de publicitate, depăşind Italia, deţinătoarea acestei poziţii în 2007. Cu toate acestea, investiţiile din China vor atinge doar două treimi din totalul investit de cel de al patrulea competitor – Marea Britanie. Rata creşterii anuale în advertising a Chinei este de 18%, comparativ cu 5% cea a Marii Britanii. Specialiştii de la ZenithOptimedia preconizează că, în următorii ani, China va detrona cu siguranţă Leul Britanic.
America Latină va înregistra o scădere comparativ cu previziunile din studiile anterioare realizate de reţeaua media, dar este în continuare o zonă care creşte de două mai mult decât media sa pe termen lung.

O toamnă bogată în fotbal pe TV

România se află în topul primelor zece ţări din punctul de vedere al evoluţiei pieţei de publicitate, cu o creştere de 93% în următorii ani. Cele mai mari creşteri le vor avea ţările Quatar şi Egipt, iar din regiunea Europei Centrale şi de Est, Rusia va cunoaşte o creştere spectaculoasă, de 108,3%. Cristi Pârvan, director de research la Zenith Media, explică statutul special al României prin faptul că piaţa a crescut mai greu în ceea ce priveşte bugetele, în schimb, în toţi anii scurşi de la Revoluţie, consumul de media a fost comparabil sau chiar mai mare decât în celelalte ţări estice. „Ne aflăm deja pe panta descendentă a consumului de media (mai ales de tv şi presă), dar în acelaşi timp pe o pantă puternic ascendentă în ceea ce priveşte bugetele. Anii de boom mediatic, neînsoţiţi de o rată mare de creştere a investiţiilor de advertising, au generat o piaţă fragmentată, cu zeci de televiziuni şi sute de titluri de presă care, momentan, încearcă să absoarbă creşterile de bugete şi să-şi consolideze poziţiile“, explică reprezentantul Zenith Media.

Potrivit calculelor din iunie a.c. ale Zenith Media, piaţa românească de publicitate este estimată la 537 milioane de dolari (net), dintre care peste 65% sunt absorbiţi de televiziune, 20% de presa scrisă, 6% de radio şi 5% de outdoor. „Piaţa se află într-o foarte mare mişcare, cu unele zone destul de opace, şi destul de reactivă la stimuli externi, ceea ce face ca aceste cifre să fie doar o variantă de lucru, estimată în iunie“, spune Cristi Pârvan.

În această toamnă, televiziunile au din nou posibilitatea de a capta mai mult din atenţia consumatorilor; în consecinţă, pot livra mai multe GRP-uri, deci pot să atragă mai mulţi bani. Premisele sunt „delicate“, este de părere Pârvan: „Anul trecut, majoritatea staţiilor TV au rulat pe «sold out», în perioadele-cheie ale anului. Anul acesta, avem deja migrare de audienţă, deci şi de bugete în zone mai puţin aglomerate: canale mici sau extra prime time. În plus, se anunţă o toamnă foarte activă în campanii şi cu mult fotbal care, deşi concentrează audienţe-record pe meci, nu măreşte cantitatea de grupuri disponibile la nivelul televiziunilor“, conchide Pârvan.

59-5409-15conjunctura34.jpg