Restricțiile de circulație și carantina din București nu ne mai ajută. Poluarea a ajuns în București la niște valori inumane. Limita maxim admisă a fost depășită și de zece ori.
Deși străzile sunt pustii și traficul auto este foarte mult diminuat, poluarea face ravagii în București, așa după cum arată informaţiile furnizate de rețeaua națională. În noaptea care a trecut, trei zone din Capitală au fost indicate ca fiind afectate în mod deosebit.
Pe Calea Victoriei, Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului a înregistrat un maxim al indicelui la ora 23:00. Atunci, valoarea era de două ori mai mare decât limita admisă.
Celelalte două zone în care s-au înregistrat valori alarmante sunt Lacul Morii și Mihai Bravu.
De vină pare să fi fost vântul, care vine din zonele aride cum ar fi Sahara.
Astfel, Gabriela Băncilă, Șeful centrului național de prognoză, Meteorologice ANM a declarant că “vântul a bătut din spre est spre vest existând posibilitatea în contextul acestei configurație atmosferice ca particule de praf din imediată apropiere a Capitalei să fie transportate în zona Bucureștiului”.
De aceeași părere este și Ministerul Mediului care a anunțat printr-o postare pe o rețea socială că aceste creșteri vin în contextul vântului care a suflat cu putere și a adus praful de pe câmpurile din jurul Bucureștiului.
Pe de altă parte, primarul geneal al Capitalei, Gabriela Firea, a postat joi seara pe Facebook un mesaj în care anunță poluare extremă în București. Ea spune că aparatele Agenției de Mediu ar putea indica exact ce tip de poluare este „dacă s-ar dori”.
Primarul general Gabriela Firea susține în postarea de pe Facebook că trafic nu este, șantierele sunt închise și se întreabă dacă mai avem Gardă de Mediu sau ministru al Mediului.
„Poluare extremă în București! Trafic nu e, șantierele sunt închise, nu mai e Lăsatul Secului când se ard prin curți diferite deșeuri.. deci, ce e? Cine ne omoară mai tare decât coronavirusul? Mai avem Garda de Mediu? Mai avem ministru al mediului? Și nu, nu, nu inversiunea termică existentă produce poluare! Din cauza acestui fenomen nu se pot dispersa pulberile în suspensie. Arde iar vreun CET <puțină> păcură, să scape de ea? Și de noi??, a scris Firea pe rețeaua de socializare.
Ea crede că aparatele Agenției de Mediu ar putea determina ce tip de poluare este.
„Softul celor 6 aparate de măsurare a calității aerului, ale Agenției de Mediu, din subordinea Ministerului Mediului, poate indica exact ce tip de poluare este. Dacă se dorește…Dacă există respect față de cetățeni”, a mai spus primarul Capitalei.
La începutul lunii martie, stațiile pentru măsurarea calității aerului din București au înregistrat depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 și de aproape 800% la poluarea cu PM10.