Capitalism cu susul în jos: Bonusuri din pierderi

Actuala criza financiara internationala a relevat si o alta criaza, mult mai ingrijoratoare, respectiv cea a capitalismului.Mai exact, tarile occidentale au descoperit ceea ce in Romania se practica de ani buni, respectiv privatizarea profitului si nationalizarea pierderilor. Criza capitalismului, de care pomeneam, rezulta din faptul ca aceia care au pierdut in cadrul legilor economiei de piata sunt salvati acum dupa legile comunismului. Culmea dispretului o reprezinta faptul ca societati falime

Actuala criza financiara internationala a relevat si o alta criaza, mult mai ingrijoratoare, respectiv cea a capitalismului.

Mai exact, tarile occidentale au descoperit ceea ce in Romania se practica de ani buni, respectiv privatizarea profitului si nationalizarea pierderilor.

Criza capitalismului, de care pomeneam, rezulta din faptul ca aceia care au pierdut in cadrul legilor economiei de piata sunt salvati acum dupa legile comunismului.

Culmea dispretului o reprezinta faptul ca societati falimentare ssau care au inregistrat pierderi de zeci de miliarde de dolari au acordat bonusuri uriase directorilor si altor persoane cu functii de conducere.

Ultimul exemplu relevant, prezentat astazi in presa economica internationala, este cel al Merrill Lynch care a acordat angajatilor, in decembrie, bonusuri in valoare totala patru miliarde de dolari desi se afla in pragul falimentului.

De fapt, falimentul a fost evitat prin preluarea sa de catre Bank of America care a cerut, ulterior, acordarea unui ajutor suplimentar din partea statului de 20 de miliarde de dolari.