Ridderstrale: Pe masura ce influenta bisericii si a statului scade, fortele pietei devin mai puternice. In aceasta noua ordine mondiala, cea mai importanta arma este libertatea de alegere. In lumea capitalismului de tip karaoke, alegerea individuala este forta suprema.
Capital: Libertatea de alegere nu este, totusi, la indemana oricui. Cine detine aceasta importanta libertate?
Nordstrom: Prima cale spre libertate este cea clasica, a banilor. Intr-o lume a liberului arbitru banii vorbesc, mai tare ca niciodata. Libertatea aflata la dispozitia unor oameni ca George Soros sau Ted Turner (fondatorul CNN) este mult mai mare decat cea a unui om sarac, imigrant, parinte singur cu sase copii care traieste in una dintre suburbiile minunatelor noastre orase globale. A doua cale se bazeaza pe detinerea aptitudinilor potrivite. Vietile noastre sunt modelate de competenta, sau de absenta ei. Oamenii care au cele mai multe si mai remarcabile aptitudini conduc. Investitia in cunoastere aduce cele mai ridicate dobanzi. Un exemplu simplu: in urma cu 20 de ani, absolventii de facultate castigau cu 28% mai mult decat cei de liceu, iar acum castiga cu 43% mai mult.
Ridderstrale: Un talent unic este ca un pasaport universal. Acesti oameni, sa-i numim nomazi ai cunoasterii, sunt liberi sa stie, sa mearga, sa faca si sa fie exact oricine ar vrea sa fie. Asa cum spune sociologul Manuel Castells, „Elitele sunt cosmopolite, oamenii sunt ai locului”.
Capital: Aceasta mutare a puterii economice catre individ este intotdeauna un lucru pozitiv?
Ridderstrale: Buna intrebare. Realitatea este ca, pe masura ce creste puterea indivizilor, aceasta duce si la o insingurare din ce in ce mai des intalnita. Rezultatul final nu este neaparat o lume mai dreapta, mai blanda si mai buna. Asistam la dezvoltarea unei economii cu doua fete: lux pentru unii si produse cu pret redus pentru restul; locuri de munca placute pentru unii si ore suplimentare de lucru pentru cea mai mare parte a oamenilor. Depinde din care parte privesti.Cresterea libertatii deschide drumul catre excese. Cred ca dezastrul moral care a insotit scandalurile Enron sau Tyco va continua sa existe. Am intrat intr-o era a „egoconomiei”.
Nordstrom: Puteti vedea aceste trasaturi in cresterea continua a diferentei dintre veniturile managementului si cele ale muncitorilor: raportul este acum de 400:1 in Statele Unite. Cei bogati devin mai bogati: 85% din castigurile produse pe piata de capital de-a lungul anilor 90 s-au distribuit catre 10% cei mai bogati americani.
Capital: Modelul succesului american a transformat Statele Unite intr-un bastion al capitalismului; sugerati ca acest model nu este neaparat potrivit pentru secolul 21?
Ridderstrale: Este limpede ca SUA reprezinta centrul economiei globale, dar si al „egoconomiei”. America aduce o combinatie unica in lume: concentrare pe dezvoltare tehnologica si antreprenoriat; piete flexibile si fluide pentru capitaluri si forta de munca; sindicate slabe, guvernare centrala si taxe reduse; o concentrare puternica pe individualism; o poveste clara, angajanta si cunoscuta tuturor visul american. Impreuna, aceste lucruri formeaza un model de business pe care SUA l-au imbunatatit, perfectionat si aplicat in scurta lor istorie.
Capital: Modelul pietei libere are, desigur, si puncte slabe…
Nordstrom: O societate bazata pe cunoastere are, totusi, nevoie de organisme de conducere puternice, alese in mod democratic. Pentru a produce valoare de durata, capitalismul are nevoie de valori. Monarhii moderni, pietele si moralitatea trebuie sa actioneze in simbioza. Reglementarile din trecut trebuie inlocuite cu ceva mai mult decat propriul interes.
Ridderstrale: Un model sustenabil de societate trebuie sa asigure un echilibru intre centrul orasului, templu si turn. Centrul orasului asigura eficienta. Templul garanteaza empatia. Turnul contemporan promoveaza, in functie de cel care-l locuieste, un mediu caracterizat de egalitarism sau de antreprenoriat. Trecutul ne invata ca lucrurile ingrozitoare se intampla atunci cand una dintre componente capata puteri prea mari: Biserica in Evul Mediu, Partidul Comunist in anii 1950. Noile elite, cosmocratii capitalului si ai competentei, ar trebui sa simta mana grea a istoriei pe umarul lor. Capitalismul fara caracter este periculos. Capitalismul global nu este o ideologie, este o masina departe de a fi perfecta, dar cea mai buna pe care am inventat-o pana acum. Ea nu are suflet, asa ca trebuie sa dezvoltam caracterul capitalismului, pe masura ce avansam.
Capital: Asadar, capitalismul nu este neaparat modelul pentru viitor?
Ridderstrale: Oportunitatea de a duce o viata mai bogata, de a crea organizatii care sa inspire si societati unde mai multi oameni sa aiba sansa de a-si realiza visurile nu a fost niciodata mai mare. Progresul tehnologic fara dezvoltarea institutiilor si a valorilor nu va produce valoare pe termen lung. Pentru a ramane eficient, capitalismul va trebui sa se schimbe.
Profesorul Charles Lindblom, de la Yale sublinia ca o problema care persista in societate este cum sa pastrezi controlul maselor asupra elitelor. Daca cei care detin controlul nu vor sa ii includa pe ceilalti, exista riscul ca masele sa recurga la violenta pentru a rezolva problema. Adevarata amenintare la adresa capitalismului si globalizarii vine din partea celor care simt ca nu au nici un beneficiu.
Capital: Ce fel de model economic l-ar putea inlocui pe cel actual?
Nordstrom: Cei mai multi oameni sunt de acord ca telul este sa creezi un sistem foarte productiv, dar care sa ramana uman. Anti-capitalistii cred ca singura solutie este reglementarea pietelor. Primul lucru care se va intampla, in acest caz, va fi ca pietele vor fi mai putin eficiente; in consecinta, piata se va micsora. In final, cei de la varf vor pastra puterea si vor cere aceeasi parte dintr-o prajitura mai mica. Daca mergem pe acest drum, ne vom trezi ca cei saraci sunt si mai saraci. Este strangulare prin reglementare.O varianta mai buna este umanizarea prin participare. Trebuie sa intelegem ca avem o responsabilitate pentru crearea unei societati capitaliste careia sa-i pese.
Ridderstrale: Cateodata, punem oamenilor trei intrebari: cati dintre voi doriti salarii mai mari, preturi mai mici si rate mai inalte de rentabilitate a investitiilor? Raspunsurile sunt evidente, ca si concluzia: avem capitalismul pe care-l meritam. Daca toti dorim lucrurile de mai sus, n-ar trebui sa ne mire ca unele companii sunt tentate sa exploateze forta de munca a minorilor din tarile lumii a treia. Sa nu ne mire ca unii manageri coafeaza conturile firmelor. Nordstrom: Organizatiile inteligente vor deveni mai responsabile social nu numai pentru ca este un mod de a se diferentia, dar si pentru ca inteleg ca o libertate mai mare aduce o responsabilitate mai mare.
Carte de vizita
Jonas Ridderstrale si Kjell Nordstrom isi desfasoara activitatea la Stockholm School of Economics, in Suedia. Ambii sunt doctori in afaceri internationale si conduc Programul de Management Avansat al universitatii, un program cu o durata de cinci saptamani pentru managerii de varf, care atrage elita afacerilor scandinave. Prima lor carte, „Funky Business: Talent Makes Capital Dance” („Afaceri originale: Talentul face banii sa danseze”) a devenit un best-seller international, cu vanzari de peste 250.000 de exemplare. Recent, au publicat o noua carte: „Karaoke Capitalism”.