Două dintre proiectele de criptomonede acoperă peste 62% din această piață, Este vorba despre Bitcoin (41,2%) și Ethereum (21,5%).
În decembrie, capitalizarea ajunsese la 2,18 trilioane de dolari, o scădere de aproximativ 793 de miliarde de dolari în mai puțin de o lună. Tendința a fost reflectată cel mai bine de evoluția Bitcoin, a cărui valoare a scăzut de 69.000 de dolari per unitate la un minim de 42.333 de dolari, pe bursa americană Coinbase.
Analiștii economici au motivat din mai multe perspective tendința descendentă a capitalizării criptomonedelor. Pe de o parte, regresul este explicat prin faptul că piața de referință a început să funcționeze ca o bursă, care reacționează la orice factor ce produce sau poate produce instabilitate.
În această perioadă, sursele de instabilitate sunt multiple, de la expansiunea noii tulpini a coronavirusului, Omicron, care provoacă valul V al pandemiei, la tensiunile majore de la granița de Est a Europei, experții militari fiind de părere că o invazie a Ucrainei de către trupele rusești este iminentă. În plus, există o corelație tot mai strânsă între piața criptomonedelor și piețele tradiționale, cum ar fi cea bursieră sau cea de obligațiuni.
Totodată, scăderea valorii totale a proiectelor de criptomonede este asociată de experți și cu măsurile pe care cele mai mari puteri economice ale planetei, Statele Unite ale Americii și China, se pregătesc să le ia vizavi de un domeniu care în prezent este doar parțial reglementat.
America introduce noi impozite, China gonește „minerii”
Joe Biden, președintele SUA, a semnat un proiect de lege care prevede impozitarea monedelor digitale. De asemenea, în legislația americană vor apărea noi reguli pentru brokerii cripto (printre care „minerii” și traderii), care trebuie să raporteze autorităților fiscale toate tranzacțiile de peste 10.000 de dolari. Noile taxe ar urma să aducă la buget 28 de miliarde de dolari. Economiștii se așteaptă ca noua legislație să contribuie la declinul pieței de criptomonede.
La rândul ei, Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă a Chinei (NDRC) a anunțat că analizează opțiuni pentru impunerea unor prețuri mai mari la energie pentru companiile și gospodăriile care minează criptomonede. Oficialii au declarat că vor continua „să curețe mineritul de monedă virtuală din țară”. China a luat deja măsuri împotriva acestei activități, iar mulți dintre cei care se ocupau cu mineritul s-au mutat în alte țări. Beijingul este de părere că mineritul provoacă un consum mare de energie și emisii de carbon. „Această activitate nu are un impact activ pentru a conduce dezvoltarea industriei sau progresul științific”, a declarat Meng Wei, purtătorul de cuvânt al NDRC, citat de Mediafax.
În paralel cu acest curent legislativ sesizabil la nivel global, cei de la Bloomberg Economics au observat o scădere a apetitului investitorilor pentru risc. Pe de altă parte un dezvoltator imobiliar din Manhattan acceptă doar plăți în Bitcoin pentru condominiile comerciale în valoare de 29 de miliarde de dolari puse în vânzare. Cu moneda Bitcoin pot fi alimentate și conturile deschise la unele cazinouri online din străinătate, însă la noi în țară acest lucru nu este deocamdată permis de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc. Cu toate acestea, este posibil ca, în viitor, odată cu creșterea interesul românilor față de aceste metode de plată, piața de jocuri de noroc să reglementeze și criptomonedele. Între timp, jucătorii din România se pot delecta cu mii de jocuri online, de la furnizori de top, cum este și Apollo Slots.
În fapt, încheierea unor noi parteneriate cu actorii din industrii cât mai variate pare a fi singura modalitate prin care piața „cripto” poate reveni la valorile din urmă cu câteva luni.