Capital.ro continuă seria INCOGNITO cu CEC, singura bancă de stat înscrisă în programul „Prima Casă”.
Pentru că CEC este privită mai degrabă ca o bancă „a celor mulţi”, am ales o agenţie ceva mai periferică, din Colentina. Agitaţie destul de mare pentru ora prânzului într-o zi de luni. Majoritatea clienţilor din agenţie aveau de rezolvat treburi curente, cum ar fi plata unor facturi, depuneri ori retrageri de numerar etc, astfel că cele două-trei ghişee dedicate exclusiv celor care doresc un credit erau libere.
Cei care vor încerca să obţină de la CEC un credit pentru „Prima Casă”, dar n-au mai trecut demult printr-un sediu al instituţiei vor avea cu siguranţă parte de o surpriză: curăţenie, aer condiţionat, birouri şi scaune comode, plus funcţionari din a căror fişe de post a fost scoasă obligativitatea răstitului la clienţi.
Explicaţiile, oferite în 5 minute
Reporterul capital.ro „deghizat” în client s-a interesat de un credit prin programul „Prima Casă”. În mai puţin de 5 minute, toate informaţiile au fost disponibile. Excepţie, ca şi la celelalte bănci care au demarat programul, a făcut asigurarea locuinţei, despre care nu ni s-au putut oferi informaţii. „În cursul zilei de astăzi vom primi documentaţia completă”, s-a scuzat consilierul de credit. „Oricum, între timp dumneavoastră puteţi aduce celelalte documente şi, până sunt gata, vom şti şi cât va fi asigurarea”, a spus aceasta.
Ca să evite orice confuzie, a notat pe o hârtie toate actele necesare pentru întocmirea dosarului. În plus, la cererea „clientului”, a făcut şi o simulare de credit, atât pentru perioada maximă acordată de CEC, respectiv 35 de ani, cât şi pentru o perioadă ceva mai scurtă, respectiv 20 de ani.
Etapa de consiliere fiind practic epuizată, a rămas doar ca reporterul capital.ro să mai găsească un apartament, să aducă (în copie) actele de proprietate, intabularea, cadastrul astfel încât acestea să fie analizate de către departamentul juridic al băncii.
Dacă totul este în regulă, creditul este ca şi luat în contextul unor venituri lunare pe familie de aproximativ 50 de milioane de lei vechi.
Gradul de îndatorare: 56%
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le aveţi în vedere dacă doriţi un credit în cadrul programului „Prima Casă” prin CEC este gradul de îndatorare. În contextul în care banca acordă doar credite în lei, acest fapt este extrem de important pentru că rata este sensibil mai mare comparativ cu un credit în euro.
Astfel, pentru venituri între 5.000 şi 10.000 de lei, gradul de îndatorare acceptat este de 56%. Pentru a vă face o imagine mai completă, vă prezentăm rezultatele celor două simulări solicitate de către reporterul capital.ro.
La un credit de 245.000 lei (aproximativ 57.000 de euro) pe 35 de ani, perioada maximă admisă de CEC, rata lunară este de 2.500 de lei. La o perioadă mai rezonabilă, respectiv 20 de ani, rata este ceva mai mare, respectiv 2.700 de lei.
Pentru cei 245.000 de lei, împrumutaţi pe 20 de ani, veţi plăti în total aproape 653.000 de lei. Din cei 2.700 de lei cât reprezintă rata lunară, peste 2.400 reprezintă doar dobânda, care scade cu aproximativ 3 lei pe lună.
De asemenea, anual se mai plăteşte un comision de peste 200 lei, astfel că a 12 rată va fi de 2.948 lei.
Dobânda luată în calcul la această simulare a fost de 12,05% pe an, această fiind variabilă, corelată cu evoluţia ROBOR.
Ca şi la celelalte bănci, dacă valoarea tranzacţiei depăşeşte 60.000 de euro, trebuie să aveţi diferenţa. Trebuie reţinut că CEC vă finanţează doar cu maxim 57.000 de euro, dumneavoastră trebuind să aveţi oricum avansul obligatoriu de 5%.
De asemenea, trebuie să completaţi o adeverinţă de venit şi să aveţi fişa fiscală din 2008. Banca nu acceptă venituri mai mari de 20% faţă de veniturile din fişa fiscală.
Factura de utilităţi – o problemă
Una dintre problemele care pot apărea şi la care, deocamdată, nu am putut primi un răspuns limpede o reprezintă factura de utilităţi, care trebuie depusă la dosar.
Dacă locuiţi cu părinţii, atunci lucrurile sunt relativ simple: depuneţi o factură de utilităţi (telefon, apă, gaze, cablu TV) împreună cu o copie după buletinul unuia dintre părinţi, respectiv a celui care este titularul contractului de utilităţi.
Dacă, în schimb, staţi cu chirie, lucrurile se complică oarecum, deşi pare cam ilogic, pentru că, odată aprobat creditul, se presupune că veţi locui în imobilul cumpărat. Oricum, potrivit informaţiilor primite de către reporterul nostru, dacă staţi cu chirie trebuie să aduceţi o declaraţie a proprietarului că plăteşte el utilităţile şi că dumneavoastră nu plăţi chirie. O rezolvare în stil autohton.
Dacă proprietarul nu este de acord să dea această declaraţie, „atunci lucrurile se complică, pentru că cei din Centrală vor calcula o chirie medie care vi se va scădea din venituri”, a declarat reporterului nostru ofiţerul de credit al CEC Bank.