Capital.ro joacă la dublu cu Horia Tecău la BCR Open Romania

Patru turnee a câştigat anul acesta Horia Tecău, în urma cărora a reuşit să urce pe poziţia 93 în clasamentul ATP. Banii obţinuţi din tenis vor fi plasaţi, cel mai probabil, în investiţii imobiliare. Un tenisman nu stă în afara terenului decât trei săptămåni pe an. Dar în timp ce un fotbalist poate să cåştige într-un an sute de mii (chiar milioane) de euro din sport, un tenisman trebuie să se mulţumească cu cåteva zeci de mii de euro, şi acelea în f

Patru turnee a câştigat anul acesta Horia Tecău, în urma cărora a reuşit să urce pe poziţia 93 în clasamentul ATP. Banii obţinuţi din tenis vor fi plasaţi, cel mai probabil, în investiţii imobiliare.

Un tenisman nu stă în afara terenului decât trei săptămåni pe an. Dar în timp ce un fotbalist poate să cåştige într-un an sute de mii (chiar milioane) de euro din sport, un tenisman trebuie să se mulţumească cu cåteva zeci de mii de euro, şi acelea în funcţie de cåt de bine este poziţionat în clasamentul ATP. Pentru un sportiv precum Horia Tecău (23 de ani), locul 93 în clasamentul ATP la dublu, adevăratele cåştiguri din tenis au început să vină abia din 2008. „Pot spune că acesta este primul meu an de succes“, declară pentru Capital sportivul.

A început să joace tenis la şapte ani, la Constanţa, iar la vårsta de 14 ani a primit o bursă peste Ocean, ceea ce i-a facilitat accesul la turnee din SUA. A încheiat un contract de impresariat cu firma IMG, care, timp de cinci ani, s-a ocupat de turneele sale. Cheltuieli de deplasare, antrenori, antrenamente, toate au fost suportate de manager.

Anul acesta a luat o decizie majoră, care i-a fost benefică atåt de plan profesional, cåt şi pe cel financiar: jocul la dublu. A reuşit astfel ca, în mai puţin de un an, să ajungă pe locul 90 în clasamentul ATP la dublu, după ce, la începutul lui 2008, era pe poziţia 180. „Pånă acum mă axam pe jocul la simplu şi jucam dublu întåmplător“, spune Horia Tecău. „Este mult mai profitabil jocul la dublu. La simplu, este greu să scoţi nişte bani dacă nu eşti în primii 100“, explică acesta. Ce-i drept, creşterea sa în ierarhia ATP a venit în urma colaborării cu elveţianul Yves Allegro, locul 58 în clasamentul ATB la dublu. Alături de el, Tecău a cåştigat turneele de challenger de la San Marino şi Milano, desfăşurate anul acesta. Dacă Allegro a cåştigat pånă acum din tenis peste 650.000 de dolari, Horia Tecău a reuşit să adune doar 105.000 de dolari, aproape jumătate din cåştig fiind încasat în 2008. „De-abia de anul acesta am început să cåştig bani“, spune tenismanul. Din venituri se scad taxele, care reprezintă cam 20% din cåştig, şi onorariul managerului, care înseamnă aproximativ 25% din ceea ce produce jucătorul.

Lui Horia Tecău i-ar plăcea ca banii cåştigaţi să-i investească în imobiliare. „La sfårşitul anului, împreună cu managerul meu, trag linie şi vedem cum stăm cu veniturile şi în ce putem investi“, spune Tecău. „Pe mine mă interesează investiţiile imobiliare. Personal, mi-ar plăcea să cumpăr o proprietate în Miami“, adaugă el.

O altă sursă de venit este reprezentată de contractele de publicitate, care vin odată cu transferul în liga profesioniştilor. Astfel că primele contracte au venit de la firmele de echipamente sportive. A semnat cu Head, Reebok sau Fila, producători de echipamente sportive care acordă bonusuri pentru turneele cåştigate şi poziţia ocupată la diverse competiţii. Contractele cu astfel de firme pot valora mii, chiar zeci de mii de dolari pe an. Şi la acest capitol, Horia este la început de drum. Un drum care se anunţă însă foarte promiţător.

93 este poziţia în clasamentul ATP la dublu pe care o ocupă jucătorul Horia Tecău. Cea mai bună poziţie a sa în clasament a fost 90, în luna august a acestui an

BCR Open in cifre

Desfasurare Cea de-a 13-a ediţie a turneului de tenis BCR Open Romånia 2008 se desfăşoară la Bucureşti în perioada 6-14 septembrie.

JUCATORI Peste 30 de jucători vor participa la turneu. Printre aceştia, se numără Gilles Simon, numărul 13 mondial, spaniolul Nicolas Almagro, numărul 14, dar şi Paul Henri Mathieu, numărul 27.

BUGET Costurile de organizare a ediţiei din acest an se ridică la peste 800.000 de euro, doar valoarea premiilor fiind de 370.000 de euro. Organizatorii se aşteaptă la un profit de 10%. Premiul cel mare este de 59.100 de euro şi 175 de puncte ATP.