Recunoaşterea în contabilitate a cheltuielilor efectuate la lansarea fondurilor de pensii obligatorii a pus presiune pe capitalul social al administratorilor. Cei mai mulţi au ales să îl reducă semnificativ.
Cinci administratori de pensii private obligatorii şi-au diminuat capitalul social anul trecut, după ce au trebuit să recunoască în contabilitate cheltuielile făcute la lansarea activităţii pe Pilonul II, fără posibilitate de amortizare pe parcursul mai multor ani. Cea mai mare parte a acestor cheltuieli a fost generată de comisioanele plătite agenţilor de marketing pentru clienţii aduşi în timpul campaniei iniţiale de aderare şi de costurile cu publicitatea.
Allianz-Țiriac Pensii Private şi-a redus capitalul de la 320 milioane de lei la 30 milioane de lei, iar ING de la 232 milioane de lei la 75 milioane de lei. Aceşti doi administratori, care au operat cele mai mari reduceri ale capitalurilor sociale, au efectuat şi cele mai mari investiţii pentru lansarea Pilonului II.
Ceilalţi administratori care au decis reducerea capitalului social sunt Aegon, AIG şi Aviva. Toate cele cinci companii şi-au redus capitalul social cu aproape 615 milioane de lei. „Acest demers este o ajustare pur contabilă, care nu presupune schimbări ale capitalului propriu şi nu are niciun impact asupra activelor companiei“, spune Cornelia Coman, director general ING Asigurări de Viaţă, care controlează ING Pensii. Operaţiunea de reducere a capitalului social este o opţiune pentru societăţile care doresc să-şi „cureţe“ patrimoniul de pierderi, atunci când acestea nu pot fi recuperate din activitatea curentă sau din alte elemente de capital propriu (rezerve).
Majorările de capital, rarităţi în piaţă
Alţi administratori de pensii obligatorii au ales să îşi majoreze capitalului social pentru a putea finanţa dezvoltarea activităţii ulterioare. BCR Pensii şi Eureko şi-au mărit cota de piaţă anul trecut cumpărând alte fonduri, iar în acest an vor finaliza noi achiziţii. Eureko urmează să absoarbă fondul administrat de KD Pensii, iar BCR pe cele administrate de Prima Pensie şi OTP. Totodată, BCR Pensii va începe să administreze fondul de pensii facultative cu acelaşi nume, de al cărui management de ocupă acum BCR Asigurări de Viaţă. Alţi administratori ar putea decide în acest an modificări ale capitalurilor, după ce vor vedea cifrele finale aferente anului 2009. În această situaţie de află Generali Pensii. În urma reducerilor şi majorărilor de capital înregistrate în 2009, capitalizarea cumulată a administratorilor de pe Pilonul II s-a redus cu circa 500 milioane de lei.
Presiunea pierderilor
Companiile de pe segmentul pensiilor private obligatorii au raportat, la sfârşitul anului 2007, pierderi de circa 160 de milioane de lei, iar la finele lui 2008, de aproape 870 de milioane de lei. Astfel, companiile de pensii de pe Pilonul II contabilizau pierderi cumulate de aproape un miliard de lei la sfârşitul lui 2008. Cheltuielile făcute de administratori în primii doi ani de activitate au însumat 1,12 miliarde de lei.
Pe de altă parte, şi unii administratori de pensii private facultative încep să îşi modifice capitalul social pentru a acoperi investiţiile. ING Asigurări de Viaţă, care are două fonduri pe Pilonul III, îşi majorează capitalul aferent activităţii de administrare de pensii facultative cu 6,7 milioane de lei.
Cheltuielile administratorilor pentru pensiile facultative au fost nesemnificative faţă de cele de pe Pilonul II. Numărul celor care au pensie facultativă este sub 200.000 de persoane, în timp ce numărul clienţilor fondurilor obligatorii era de 4,9 milioane de persoane la sfârşitul anului trecut. Activele administrate pe Pilonul II însumau 2,3 miliarde de lei, iar cele de pe Pilonul III erau de 204 milioane lei.
Este o ajustare pur contabilă, care nu presupune schimbări ale capitalului propriu şi nu are impact asupra activelor companiei.
Cornelia Coman, director general ING Asigurări de Viaţă
615 milioane de lei este valoarea cumulată a reducerilor de capital social operate, în 2009, de cinci administratori de pensii private obligatorii
600 milioane de lei este valoarea cumulată a capitalurilor sociale ale celor 12 administratori de pensii private obligatorii