Chiar daca a renuntat la vopsea, el a pastrat un pachet de 35% din actiunile Henkel Bautechnik, companie care produce adezivi pentru gresie si faianta. Dupa aceste incursiuni prin business-uri colaterale, Ivan ataca direct piata imobiliara.
Dupa ce si-a facut mana anul trecut cu o cladire mica de birouri de clasa A, pe care a inchiriat-o imediat, are planuri ambitioase pe piata spatiilor de birouri: compania Creativ Invest, la care este actionar majoritar, va investi in urmatorii cativa ani in jur de 100 de milioane de euro pentru constructia a trei cladiri de birouri de clasa A, de aproape 120.000 de metri patrati. In momentul de fata, totalul spatiilor de clasa A care exista in Bucuresti nu atinge suprafata de 200.000 de metri patrati.
“Piata imobiliara se dezvolta, tot mai multe companii multinationale vin in Romania si au nevoie de sedii.”
Marius Ivan,
actionar majoritar Creativ Invest
“Si ar trebui de cinci ori mai mult”, crede Dan Ioan Popp, presedintele Impact Bucuresti, companie care a construit peste 1.000 de vile in ultimul deceniu. Tocmai de aceea, se apuca si el de construit birouri. Imobilul lui Popp, amplasat in zona Pipera din Bucuresti, va avea o suprafata de peste 13.000 de metri patrati si 11 etaje. seful de la Impact evita sa spuna cat va investi in acest imobil, dar stie clar cu cat vrea sa-l vanda: “Valoarea de piata a cladirii o estimez la 21 de milioane de euro”, spune el. si cum o cladire de clasa A se construieste cu maximum 1.000 de euro/metru patrat, inclusiv pretul terenului, calculele lui Dan Ioan Popp suna bine.
Daca in anii din urma strainii faceau legea pe piata cladirilor de birouri de clasa A, acum isi fac loc cu tupeu si investitorii romani. Profiturile sunt mari, iar investitiile imobiliare sunt printre cele mai sigure. Rareori se intampla ca o cladire de birouri sa nu fie preinchiriata in totalitate chiar inainte de finalizare.
“Bucurestiul ofera inca un randament al investitiei de peste 10% la birourile de clasa A, fata de Budapesta (7%), Viena (4%), sau Madrid (2%)”, spune Markus Piuk, avocat asociat coordonator la Schoenherr si Asociatii SCA. El crede ca, dat fiind gradul ridicat de complexitate pe care il presupune construirea si operarea birourilor de clasa A, putini romani se numara printre investitorii in acest tip de imobile. De curand, insa, confirma Piuk, se poate identifica aceasta noua tendinta: romanii abordeaza tot mai mult segmentul de birouri de clasa A, fie pe cont propriu, fie in colaborare cu parteneri straini. Acestia din urma vin cu know-how-ul, in timp ce ai nostri contribuie cu terenurile, cunoasterea “realitatilor” pietei si se ocupa de constructie.
Pe langa acestea, stiu sa descopere si terenuri mai ieftine. Astfel, urmatoarea cladire de birouri a lui Ivan va fi construita pe un teren din Pipera, care acum un an a fost cumparat cu mai putin de 100 de euro metrul patrat, iar acum pretul zonei bate spre 200 de euro. Aceasta cladire de birouri, de 30.000 de metri patrati, inceputa in august, va fi inaugurata la sfarsitul anului viitor. Ivan spera sa recupereze investitia de 25 de milioane de euro in sapte-zece ani din inchiriere, dar nu exclude nici posibilitatea vanzarii imobilului catre un fond de investitii, imediat dupa ce acesta a fost ocupat de chiriasi.
“Bucurestiul ofera inca un randament al investitiei de peste 10% la birourile de clasa A, fata de Budapesta (7%), Viena (4%) sau Madrid (2%).”
Markus Piuk,
Schoenherr si Asociatii SCA
Orice proiect de acest tip are mari sanse sa-si gaseasca imediat un cumparator. Pentru ca, din ce in ce mai multe fonduri de investitii, atrase de mirajul unei piete imobiliare in crestere, vin aici si nu gasesc prea multe lucruri de cumparat, ceea ce le face ca uneori sa se apuce sa construiasca singure proiecte de acest tip.
si cum pofta vine construind, Ivan anunta pentru anul viitor un al doilea centru de birouri, de 60.000 de metri patrati, care il va costa cam 50 de milioane de euro. Al treilea mare proiect e o cladire de birouri de 30.000 de metri patrati si un ansamblu de blocuri cu peste 500 de apartamente. Investitia, evaluata la 80 de milioane de euro, ar putea incepe anul viitor.
“Piata imobiliara se dezvolta, tot mai multe companii multinationale vin in Romania si au nevoie de sedii”, spune Marius Ivan.
S-ar putea ca Popp de la Impact sa aiba dreptate cand spune ca Romania, fiind codasa Europei in imobiliare, e cea mai tentanta. Pentru ca de la ea se asteapta cel mai mare ritm de crestere.
Chiria medie/mp/luna (euro)
Bucurestiul are de cinci ori mai putine spatii de birouri de clasa A decat Budapesta, de patru ori mai putine decat Praga si de zece ori mai putine decat Varsovia. Tocmai din acest motiv, orice cladire de birouri nou construita este tentanta si pentru fondurile de investitii, dar si pentru cei care vor sa inchirieze spatii.
Stocul de spatii de birouri de clasa A (mp):
Bucuresti | 190.000 |
Budapesta | 1.000.000 |
Praga | 800.000 |
Varsovia | 2.000.000 |
Sursa: Eurisko Real Estate Consulting