Investiţiile străine directe în ianuarie: scădere de 73%; majorări de capital, nu firme noi; peste o treime din sume au venit din Luxemburg; logistica şi media au atras cele mai mari sume.
Mai mult de jumătate din investiţiile străine directe (ISD) înregistrate în România în ianuarie (171 milioane euro dintr-un total de 302 milioane euro) reprezintă majorările de capital social efectuate pentru doar cinci companii. Primele trei în ordinea sumelor subscrise (Prologis Joiţa, Adevărul Holding şi Fortis Lease România) au sediul în Bucureşti, cea de pe locul patru în acest clasament (Expo Market Doraly) se află în Ilfov, iar firma de pe poziţia a cincea (Lear Corporation România) este domiciliată în Piteşti.
Şi în funcţie de naţionalitatea acţionarilor principali lucrurile sunt destul de monotone: Prologis, Fortis şi Doraly au proprietari luxemburghezi, Adevărul este deţinut de o firmă elveţiană (DP Holding, aparţinând miliardarului Dinu Patriciu), iar Lear Corporation, de una olandeză.
Nici motivele pentru care acţionarii au scos bani din bzunar nu sunt prea diverse. „În primul rând, este vorba de consolidarea economico-financiară a firmei, respectiv de asigurarea finanţării pentru dezvoltarea şi extinderea acesteia“, explică Iulia Urdă, directorul de marketing al Expo Market Doraly, companie care deţine un centru comercial în Afumaţi, pe DN Bucureşti – Urziceni. Potrivit acesteia, pe lângă cele peste 19 milioane de euro deja subscrise, până în luna mai acţionarul Doraly ar urma să mai investească alte nouă milioane de euro. Suma va fi necesară pentru lansarea a două proiecte (spaţii comerciale, respectiv depozite), totalizând 20.000 de metri pătraţi, în imediata apropiere a complexului din Afumaţi.
Tot în extindere vor investi, se pare, şi cei de la Prologis, proprietarii unui parc logistic pe autostrada Bucureşti – Piteşti, în timp ce surse din cadrul firmelor susţin că acţionarii Fortis şi Adevărul au scos bani din buzunar şi pentru dezvoltare, dar mai ales pentru acoperirea pierderilor din anii precedenţi. În prima lună a lui 2010, ISD în ţara noastră au fost de aproape patru ori mai mici decât în aceeaşi perioadă a lui 2009 (când au atins 1,12 miliarde de euro). „Este firesc, având în vedere instabilitatea politică din a doua jumătate a anului trecut, ce a avut rol descurajant. În plus, toată lumea era îngrijorată de capacitatea de plată a României“, spune Dragoş Pîslaru, manager general al GEA Strategy & Consulting.
Şanse de revenire în semestrul doi
O altă explicaţie ar putea fi facilităţile oferite investitorilor. „România a pierdut teren în faţa concurenţilor din zonă. În acest moment, companiile din Bulgaria sunt impozitate cu 10% (sau chiar 0% pentru anumite zone cu şomaj ridicat) sau primesc scutiri de TVA pentru achiziţia de echipamente. Ungaria oferă şi ea un impozit de 10% până la atingerea unui venit de 200.000 de euro, iar Polonia oferă ajutor de stat investitorilor străini în condiţii mai avantajoase decât noi“, arată Mihai Cuc, avocat partener la Enescu & Cuc.
În ciuda premiselor nu tocmai favorabile, până la urmă lucrurile ar putea să nu stea chiar aşa de rău. „Pentru primul semestru nu avem aşteptări prea optimiste. Însă, având în vedere îmbunătăţirea ratingului de ţară, unele măsuri luate de Guvern la nivel financiar-fiscal sau creşterea ritmului de absorbţie a fondurilor UE, nu ar fi exclus să asistăm la o revenire a investiţiilor străine în a doua jumătate a anului“, crede Dragoş Pîslaru. Dacă, însă, scenariul pozitiv nu se confirmă, nivelul ISD ar putea scădea, în 2010, la un nivel comparabil cu cel din 2003.