Dupa cele doua crize financiare, prima catre sfarsitul anului trecut, cea de a doua la inceputul acestui an, Turcia se afla pragul unei noi amenintari. Fondul Monetar International si Banca Mondiala au amanat acordarea de noi credite pentru statul turc, din cauza intarzierii reformelor in sistemul bancar (grav afectat anul trecut) si a restructurarii operatorului de telefonie fixa. In Turcia nu e bine deloc, mai ales ca pietele financiare au intrat deja in panica, iar lira turceasca a atins, vinerea trecuta, un nou minim istoric in raport cu dolarul. Aparitia unei noi crize in Turcia ar putea fi evitata, cu ajutorul institutiilor financiare din vestul Europei. Pentru trei banci comerciale turce au inceput negocierile in vederea asocierii cu institutii bancare vestice. Asta inseamna vesti bune si pentru filialele din Romania ale acestor institutii bancare. Si, implicit, pentru clientii bancilor. Una dintre bancile scoase la vanzare in Turcia este Demirbank TAS. Cu o expunere de peste 60% asupra statului turc, prin achizitii de titluri de stat, Demirbank a fost cea mai afectata banca de criza financiara din toamna trecuta. Ea a intrat in proprietatea statului turc, care acum are de ales intre lichidare si vanzare. UniCredito sau HSBC sunt potentiali investitori in banca turca. Demirbank TAS este prezenta in Romania prin subsidiara Demirbank.
Dogus, un alt grup bancar turcesc care isi cauta actionari noi printre bancile occidentale, este de asemenea prezent in Romania prin Garanti Bank. Recent, IntesaBci, cea mai mare institutie financiara din Italia, a anuntat intentia de a prelua un pachet de actiuni la Dogus.
Si Finansbank AS incearca sa atraga capital vestic pentru a supravietui unei noi crize financiare. Tratative pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al bancii turce se poarta cu banca franceza Paribas. Saptamana trecuta, reprezentantii bancii franceze au anuntat ca au semnat un acord de exclusivitate pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al grupului bancar turcesc (care cuprinde mai multe divizii financiare, inclusiv Finansbank Romania). Asta inseamna ca grupul FIBA (proprietarul Finansbank) nu mai are dreptul sa negocieze cu o alta institutie financiara vanzarea unor actiuni sau filiale.
„Nu putem spune, deocamdata, care va fi soarta filialei din Romania a Finansbank sau a celorlalte subsidiare ale grupului FIBA prezente pe aceasta piata”, a declarat Michele Sicard de la BNP Paribas. Potrivit acesteia, din ceea ce se stie pana in momentul de fata la nivelul bancii franceze, Romania ar urma sa joace un rol important in noua strategie a grupului FIBA. „Stim ca atat afacerile filialei bancare romanesti, cat si cele ale diviziei financiare si de retailing merg bine. Asta inseamna ca sunt interesante pentru BNP Paribas”, spune Sicard, persoana desemnata de conducerea bancii sa ofere detalii despre preluarea Finansbank.
Pe de alta parte, preluarea Finansbank ar insemna pentru BNP Paribas reintoarcerea in Romania dupa retragerea din 1999, o data cu ruperea parteneriatului pe care banca franceza l-a avut cu Dresdner Bank. Sicard a mai spus ca o data cu preluarea Finansbank, BNP Paribas va finaliza planul de dezvoltare a activitatilor de retail.
Finansbank a facut curatenie la BCIC
La inceputul anului trecut, Finansbank AS a devenit actionar majoritar al fostei Banci de Credit Industrial si Comercial (BCIC), prin cumpararea actiunilor detinute de americanul Goldrich Yona. O data cu incheierea acestei tranzactii, banca si-a schimbat denumirea din Banca de Credit Industrial si Comercial in Finansbank (Romania). Actiunea s-a inscris intr-un plan de extindere in Romania a institutiei financiare turce. Intrarea in Romania a grupului bancar turc era justificata de prezenta, in tara noastra, a catorva institutii financiare si comerciale din grupul FIBA: Finans Leasing Romania, Finans Invest Romania Valori Mobiliare si Centrul Comercial Mall. Pentru actionarul turc, tranzactia a fost favorabila. Contra unei sume de aproape 7 milioane de dolari, Finansbank AS Istanbul devenea proprietara a 60% din actiunile bancii romane. Pe de alta parte insa, noul actionar prelua o banca fata de care avea obligatia de a remedia deficiente sesizate de echipa de supraveghere a Bancii Nationale a Romaniei. Cateva dintre acestea erau: incadrarea corecta a creditelor in categorii de risc conform reglementarilor BNR si recalcularea provizioanelor constituite de banca; reducerea expunerilor fata de cativa debitori, printre acestia si persoane juridice aflate in relatii speciale cu banca. De exemplu, grupul Romanoexport, actionar semnificativ al bancii, cu 10, 5% din capitalul social, beneficiase in anii 1999 si 2000 de credite pentru care expunerea bancii era de 23,51%, 21,86 sau 20,29% din fondurile proprii ale bancii, fata de maximum 20% admis de BNR, conform normelor privind limitarea riscului de credit. Chiar plasamentele in depozite la Finansbank AS Istanbul (care avea sa devina actionarul pricipal al bancii) si Finansbank Geneva SA „au condus la inregistrarea de expuneri mari”, conform raportului intocmit anul trecut de echipa de controlori ai BNR. Curatenia in activitatea bancii trebuia inceputa, astfel, chiar cu firmele din grupul ce avea sa devina investitor principal. Era vorba despre „expunerile mari pe grupul format din Finansbank AS Geneva, Finansbank AS Istanbul si Finans Leasing SRL”, dupa cum se arata in documentul citat.
Bekir Dildar, presedintele Finanbank (Romania), declara recent revistei Capital ca deficientele constatate de echipele BNR au fost remediate. El spunea ca, de la preluarea bancii de catre Finansbank AS, resursele atrase au fost orientate catre plasamente efectuate exclusiv in Romania. Din cele aproape 60 milioane dolari resurse atrase de banca, 18 milioane dolari reprezentau rezerva minima constituita la BNR, 4 milioane erau plasate in titluri de stat emise de Ministerul Finantelor din Romania, intre 4 si 5 milioane de dolari pe piata interbancara, 30 – 35 milioane dolari in imprumuturi acordate firmelor inregistrate in Romania. „Imprumuturile eliberate firmelor din cadrul grupului nu depasesc
1 – 1,5 milioane de dolari si nici o expunere nu depaseste, la aceasta ora, 20% din fondurile proprii ale bancii”, afirma presedintele Bekir Dildar.
Capitalul turc bate in retragere
12 iulie 2001, 12:00
Ultima modificare în 12 iulie 2001, 15:00
Dupa cele doua crize financiare, prima catre sfarsitul anului trecut, cea de a doua la inceputul acestui an, Turcia se afla pragul unei noi amenintari. Fondul Monetar International si Banca Mondiala au amanat acordarea de noi credite pentru statul turc, din cauza intarzierii reformelor in sistemul bancar (grav afectat anul trecut) si a restructurarii operatorului de telefonie fixa. In Turcia nu e bine deloc, mai ales ca pietele financiare au intrat deja in panica, iar lira turceasca a atins, vin
Etichete: arhiva,
banca,
financiare,
finansbank,
milion,
român
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook