Guetre conduce o strategie comercială pentru 1PointFive, o companie cu o idee radicală: aspirarea moleculelor de CO2 din aer, cu o tehnologie numită Direct Air Capture. Ventilatoarele uriașe suflă aer din exterior printr-un lichid care absoarbe moleculele de dioxid de carbon. Aerul curat se întoarce în exterior, în timp ce CO2 prins este transformat în peleți. Când încălziți peleții, obțineți dioxid de carbon pur care curge în rezervoarele de colectare, scrie CBS News.

„Astăzi, oamenii pur și simplu îngroapă CO2 în subteran”, a spus Guetre. „De asemenea, transformă carbonul în combustibil sintetic, astfel încât să-l putem folosi într-un avion, un camion sau o navă – unele dintre sectoaree greu de decarbonizat. Oamenii pun dioxidul de carbon în beton. Oamenii fac diamante sau băuturi gazoase”, adaugă el.

O fabrică demonstrativă din British Columbia, Canada, poate capta patru tone de dioxid de carbon din aer în fiecare zi. A fost construit de Carbon Engineering (o companie soră a 1PointFive). Următorul său proiect, care se va deschide în această vară, va fi o afacere mult mai mare – o fabrică comercială construită în Texas, de aproximativ 300 de ori mai mare decât uzina din Columbia Britanică.

Potrivit lui Guetre, va putea capta aproximativ 500.000 de tone de CO2 pe an.

Cum se poate evita un dezastru climatic

„Experții  cred că până în 2050, ar trebui să construim 10.000 până la 20.000 de instalații de o megatonă pentru a completa toate celelalte activități pe care le facem pentru a rezolva schimbările climatice”, a spus Guetre. „Deci, este o construcție mare… practic la fel ca industria de tratare a apei. Acum veți avea o industrie de tratare a aerului”, spune acesta.

Instalație de captare a carbonului pentru a elimina CO2 din atmosferă

Iată ce spune Mark Jacobson, profesor de inginerie a mediului la Universitatea Stanford: „Captarea directă nu este o soluție reală. Nu avem timp de pierdut cu această tehnologie inutilă”.

În opinia lui, captarea directă a aerului este sortită eșecului , dintr-un motiv clar: „Ai nevoie de ventilatoare mari și de substanță chimică și este nevoie de multă electricitate pentru a face acest lucru”, a spus el.

„Chiar și în cel mai bun caz, atunci când electricitatea regenerabilă este folosită pentru a o exploata, aceasta împiedică acea electricitate regenerabilă să reducă mai mult dioxid de carbon prin înlocuirea unei centrale electrice pe combustibili fosili sau a unei surse de încălzire cu combustibili fosili”.

Cine poate beneficia de captarea carbonului

„Trebuie să te gândești pe cine avantajează această tehnologie”, a spus Jacobson. „Cine poate beneficia de captarea carbonului și captarea directă a aerului? Este vorba de companiile care produc combustibili fosili”, subliniază el.

Majoritatea companiilor de captare a aerului sunt finanțate de industria petrolului. De exemplu, Occidental Petroleum deține 1Point5 și Carbon Engineering.

„Extragem la fel de mult CO2 cât emitem. Prin urmare, ar trebui să ni se permită să continuăm să poluăm, să continuăm mineritul”, a spus Jacobson.

Cercetătorii experimentează cu o largă varietate de tehnologii care permit recuperarea dioxidului de carbon de la centralele electrice, uzinele de procesare ale gazelor naturale, fabricile de oțel și ciment sau minele de cărbuni. Cea mai uzuală tehnică este captarea dioxidului de carbon din gazele care rezultă în urma procesului de producție, iar această tehnică se poate aplica inclusiv în cazul facilităților industriale actuale.