Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu: România nu e veriga slabă a Europei în materie de droguri
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a recunoscut că problema traficului de droguri a devenit tot mai gravă la nivel european, constituind o provocare majoră pentru autorități. Cu toate acestea, Predoiu a subliniat că România nu reprezintă veriga slabă a Europei în acest domeniu.
El a afirmat că România este, de fapt, o țară mai sigură comparativ cu alte state europene în ceea ce privește traficul de droguri, insistând că autoritățile românești fac eforturi constante pentru a menține securitatea și a combate aceste infracțiuni.
”Flagelul drogurilor a lovit cumplit Europa, cumplit, devastator, pot să spun chiar că în vestul Europei mult mai grav decât ce se întâmplă în România, mult mai grav. (…) Atât în România cât şi în Europa există o presiune imensă privind traficul de droguri şi consumul de droguri.
Este o problemă europeană pe care alte ţări din Europa o stăpânesc mai puţin fericit decât reuşim noi să o facem aici, o spun fără ezitare. Nu e România veriga slabă a Europei în materie de droguri.
Intră mai multe prin vestul Europei, pentru că porturile sunt mai mari şi activitatea e mai mare acolo și piaţa e mai mare. Ăsta este adevărul!”, a afirmat Cătălin Predoiu, miercuri seară, la Digi 24.
Cătălin Predoiu a declarat că datele oficiale la nivel european indică existența a 821 de rețele mari de crimă organizată, considerate extrem de periculoase, care operează în Europa. Aceste rețele implică aproximativ 25.000 de membri, evidențiind amploarea și complexitatea fenomenului infracțional organizat pe continent.
Predoiu a menționat aceste cifre pentru a sublinia gravitatea problemei și necesitatea unor acțiuni coordonate pentru a combate criminalitatea organizată și traficul de droguri la nivel european.
”Anul trecut, într-o ţară din vestul Europei ne-am confruntat – spun ne-am pentru că e un spaţiu comun de siguranţă şi justiţie, l-am vrea noi – cu 660 de explozii asociate traficului de droguri.
O altă ţară europeană s-a confruntat cu peste 60 de crime asociate traficului de droguri. Şi atunci că întreb: vi se pare că ţara noastră e puţin mai sigură? Eu zic că da”, adaugă ministrul.
Portul Constanța nu reprezintă o slăbiciune
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a subliniat că toate rutele sunt folosite pentru traficul de stupefiante, iar utilizarea portului Constanța nu se datorează unei slăbiciuni a autorităților române. El a menționat că operațiunile de capturare a transporturilor de droguri nu sunt „întâmplări” și nici „izolate”, ci rezultatul unei munci susținute a autorităților.
Predoiu a prezentat date relevante care demonstrează că România a făcut capturi semnificative de droguri în ultimii ani, printre care se numără: un transport de 2,4 tone și unul de 1,7 tone de cocaină din America de Sud, 1480 de kilograme de hașiș, 700 de kilograme de captagon din Siria, 1,5 tone de heroină din Iran, 24 de tone de pământ amestecat cu cocaină din Columbia, 231.000 de pastile de ecstasy din Olanda și șapte tone de substanțe dopante cu grad de mare risc produse la o fabrică clandestină din județul Argeș.
Cele mai multe dintre aceste capturi au avut loc în portul Constanța, începând cu anul 2021.
Ministrul a adăugat că există capturi despre care autoritățile române pot vorbi public, dar și altele despre care nu pot face declarații, evidențiind complexitatea luptei împotriva traficului de droguri în România.
”Sunt cantităţi pe care le urmărim, unele capturi se fac în ţară, altele se fac în străinătate”, explică Predoiu arătând că lupta împotriva drogurilor nu se face doar în portul Constanţa, în porturile de la Anvers sau Rotterdam, ci această luptă „se duce în reţea, pentru că şi traficul de droguri se desfăşoară în reţea”.