Captură de țigarete fără marcaje fiscale de peste 13 milioane de lei, la frontiera cu Bulgaria

Lucrătorii din frontiera cu Bulgaria din Turnu Măgurele au reușit să facă o captură de zile mari. Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Turnu Măgurele – Direcția Regională Vamală Craiova, împreună cu polițiștii de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Turnu Măgurele, au descoperit o cantitate de 9.900.000 țigări, lipsite de marcaje fiscale, într-un camion înmatriculat în Bulgaria, care circula pe ruta Turcia – Polonia.

Valoarea estimativă a țigărilor este de 13.612.500 lei, iar șoferul nu a prezentat niciun document de proveniență pentru acestea.

La data de 12 mai 2024, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Turnu Măgurele – Direcția Regională Vamală Craiova, împreună cu polițiștii de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Turnu Măgurele, au efectuat mai multe controale specifice, pe baza analizei de risc.

În urma acestor controale, inspectorii au descoperit într-un camion înregistrat în Bulgaria o cantitate semnificativă de țigarete nedeclarate și fără timbru fiscal.

Conducătorul camionului era un cetățean bulgar și, conform documentelor prezentate, vehiculul transporta motoare din Turcia, cu destinația Polonia. Șoferul a susținut că este angajat al unei firme de transport și nu știa de existența țigaretelor.

Atât camionul, cât și bunurile descoperite au fost duse la sediul Biroului Vamal de Interior Olt, unde, în urma inventarierii, s-a constatat o cantitate totală de 9.900.000 de țigarete (echivalentul a 495.000 de pachete), evaluate la o sumă de 13.612.500 lei.

Țigările au fost confiscate de către lucrătorii vamali, iar ansamblul rutier a fost reținut la sediul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Teleorman. În acest caz, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă.
tigari
SURSA FOTO: Dreamstime

Philip Morris România a donat poliției drone speciale pentru depistarea traficului ilicit de țigări

Traficul ilegal de țigarete în România este în creștere. Pentru a combate acest fenomen se au în vedere folosirea de drone specializate. Philip Morris România participă activ în procesul de supraveghere a frontierei.

După o perioadă de scădere constantă în ultimii 8 ani, comerțul ilicit crește cu 27% în ultimele două luni. În acest context, Philip Morris International donează două drone tip UAS, sistem de aeronave fără pilot, pentru supravegherea frontierei.

Cu ajutorul noilor echipamente, peste 500 km de graniță supuși încercărilor continue de trecere frauduloasă cu cantități semnificative de produse de contrabandă vor putea fi supravegheați cu o mai mare ușurință. Achiziția noilor echipamente de supraveghere este rezultatul celei de-a treia runde de finanțare a programului PMI IMPACT.

Este o inițiativă globală ce sprijină proiecte care au scopul să combată comerțul ilicit și consecințele negative ale acestuia. Până acum, în România, pentru finanțarea proiectelor din cadrul PMI IMPACT au fost investiți peste 3.300.000 de dolari.Prin PMI Impact, Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC) a beneficiat de prima rundă de finanțare PMI IMPACT în valoare de peste 1.500.000 de dolari.

SELEC este singura organizaţie din sud-estul Europei care acţionează în domeniul combaterii criminalităţii transfrontaliere, la nivel operaţional.

Aceasta care reunește autorităţile cu atribuții de control din cele 11 state membre, printre care și țara noastră.