Inspectorii vamali de la Otopeni au controlat bagajele suspecte și au descoperit peste 115.000 ţigarete. Pasagerii călătoreau pe ruta Otopeni - Londra.
Captură făcută de vameși la aeroport. Ce au găsit în bagaje
Captură importantă făcută de vameși în bagaje pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din Otopeni. Inspectorii vamali au confiscat peste 115.000 de țigarete nemarcate și nedeclarate, descoperite în bagajele mai multor pasageri care călătoreau către Londra.
”Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători au reţinut, în vederea confiscării, peste 115.000 ţigarete. Ţigaretele fără marcaj corespunzător, nedeclarate şi sustrase de la vămuire, se aflau în bagajele mai multor pasageri care călătoreau pe ruta Otopeni – Londra.”, anunţă vineri autorităţile.
Există suspiciuni că sunt întrunite elementele constitutive ale unor infracțiuni. Din acest motiv, inspectorii vamali au predat cazurile polițiștilor de frontieră pentru continuarea cercetărilor. Valoarea țigaretelor reținute este de aproximativ 167.000 lei.
Contrabanda cu ţigarete este la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2020
În luna mai a acestui an, piața neagră a țigaretelor în România a atins un nivel de 10,4% din totalul consumului, în creștere față de 9,8% în martie, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel.
Datele furnizate de JTI indică faptul că acesta este cel mai înalt nivel al contrabandei înregistrat din ianuarie 2020.
Studiul relevă că în luna mai 2024, contrabanda cu țigarete a înregistrat cea mai semnificativă creștere în regiunea nord-estică, cu 5,2 puncte procentuale (ajungând la 26,5%), urmată de zona sud-estică (+2,6 puncte procentuale, până la 7,4%).
În ceea ce privește originea produselor de pe piața neagră, Duty Free deține cea mai mare pondere, cu 36,3%, urmată de Republica Moldova (în creștere cu 7,4 puncte procentuale, ajungând la 23,3%) și Bulgaria (22,1%, în creștere cu 1,6 puncte procentuale).
În același timp, datele centralizate pe platforma stopcontrabanda.ro arată că, de la începutul anului și până în prezent, autoritățile române au confiscat aproximativ 34 de milioane de țigarete de contrabandă, din care 75% în zona sudică a țării.
Comparativ cu alte state europene, există o corelație evidentă între accesibilitate și dimensiunea pieței negre, care atinge cotele cele mai mari în Irlanda (24,4%) și în Franța (32,4%), conform statisticilor publicate.
În ceea ce privește sancțiunile, în primele cinci luni ale anului, Poliția de Frontieră Română a confiscat aproximativ 1,3 milioane de pachete de țigări, în valoare de peste 30 de milioane de lei.
„În perioada analizată, poliţiştii de frontieră au mai confiscat 6.300 kg tutun vrac şi 52 kg tutun pentru narghilea”, a precizat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestor de poliţie Cornel-Laurian Stoica.
Companiile din industria tutunului, ca mari contribuabili, virează anual peste 20 miliarde lei către bugetul statului, sub formă de accize, TVA și alte taxe și contribuții. Aceste sume reprezintă o parte semnificativă din veniturile fiscale ale României și contribuie la finanțarea diverselor programe și servicii publice esențiale.