Într-o postare pe pagina de Facebook, Directorul medical al Spitalului Orăşenesc Mioveni anunță că în ultima săptămână, în cadrul unității medicale s-au înregistrat mai multe cazuri de persoane muşcate de căpuşe.
În acest context, medicul trage un semnal de alarmă. El a vorbit despre măsurile care trebuie luate atunci când persoanele ies la iarbă verde, dar și ce produse trebuie folosite pentru a asigura o protecție optimă.
Potrivit specialistului, căpușele se hrănesc cu sânge și pot transmite o bacterie foarte periculoasă care produce boala Lyme.
„Este esenţial să intervenim cât mai repede dacă am avut ghinionul să fim muşcaţi de căpuşe. Căpuşele sunt insecte parazite ce se hrănesc cu sânge, iar prin muşcătură poate fi transmisă bacteria Borrelia, ce produce boala Lyme.
Odata fixată pe piele, căpuşa nu transmite imediat bacteria în sânge, ci are nevoie între 24 şi 72 de ore pentru a infecta gazda”, spune directorul medical al Spitalului Orăşenesc Mioveni, Alexandru Iacobescu, specialist în Chirurgie Generală.
Recomandări pentru ieșirile la iarbă verde
Totodată, medicul vine și cu o serie de recomandări pentru români. Potrivit acestuia, din cauza temperaturilor crescute, a fost favorizată apariția unor paraziți periculoși.
În acest context, medicul recomandă ca persoanele să nu se așeze pe iarbă și să folosească pantaloni lungi, pentru ca căpușa să nu se poată fixa pe picior. El a mai adăugat că este nevoie de spray-uri anticăpușă, în special în zone pline de verdeață.
În cazul în care o persoană constată că a este mușcată de o căpușă și nu poate scoate cu totul, aceasta trebuie să meargă direct la medic.
„Temperaturile ridicate din această perioadă au favorizat apariţia unor paraziţi foarte periculoşi pentru sănătatea noastră: căpuşele. În ultima săptămână, la C.P.U. al Spitalului Orăşenesc Mioveni s-au înregistrat mai multe cazuri de persoane muşcate de căpuşe.
De câte ori mergem la iarbă verde este recomandat să ne aşezăm pe o patură, nu direct pe iarbă, şi, eventual, să purtăm pantaloni lungi, pentru situaţia în care ne plimbăm printr-o iarbă mare. Astfel, căpuşa să nu se poată fixa de picior. Să ne spălăm seara şi să ne inspectam pielea. Să utilizam spray-uri anticăpuşă, când mergem într-o zonă unde este posibil să fie căpuşe. Să consultăm medicul, dacă am găsit o căpuşă şi nu ştim de cât timp este pe piele, dacă nu am reuşit să o scoatem cu totul, sau dacă apare eritemul caracteristic la locul muşcăturii de căpuşă” mai spune dr. Alexandru Iacobescu.