Se pare că, din 2014, după anexarea peninsulei Crimeea, izolarea tot mai mare a Rusiei nu a făcut decât să-i întărească pe așa-numiții ”siloviki”, oameniilor serviciior de informații din Rusia, mulți dintre ei slujind în fostul KGB, unde a activat și Vladimir Putin. Dar, pe lângă aceștia, în jurul liderului de la Kremlin există și alți oameni-forte, care, cu siguranță, joacă un rol major în situația actuală, potrivit Firstpost.

Serghei Lavrov, chipul intransigent al politicii externe a Rusiei

Cu siguranță cel mai cunoscut, dar și cel mai longeviv ministru de Externe este Serghei Lavrov ( 71 de ani) care face parte din cercul apropiat al lui Vladimir Putin. A a fost ministru de Externe al Rusiei în ultimii 18 ani. Diplomat experimentat, cunoscut drept un negociator dur, el a fost vârful de lance al negocierilor diplomatice ale Rusiei de-a lungul crizei din Ucraina.

Mandatul lui Lavrov ca ministru de Externe, de 18 ani, nu l-a surclasat însă pe cel al ministrului de Externe al fostei URSS, Andrei Gromîko, aflat în această funcție timp de 28 de ani. Ca și Gromîko, supranumit ”domnul Nyet”, Lavrov a ajuns să reprezinte chipul intransigent al politicii externe a Kremlinului în fața Occidentului.

Lavrov a comparat Statele Unite cu împăratul francez Napoleon Bonaparte și cu Adolf Hitler. ”La vremea lor, atât Napoleon, cât și Hitler și-au propus să subjuge Europa. Acum americanii au supus-o”, a declarat în trecut Lavrov.

Vladimir Medinski, trimisul lui Putin la negocierile cu Kievul

Este unul dintre cei mai controversaţi oameni din anturajul apropiat al Vladimir Putin. Acesta a ocupat funcţia de ministru al culturii între 2012 şi 2020, perioadă în care a supervizat transformarea culturii ruse în una de propagandă şi de persecutare a artiştilor şi cercetătorilor disidenţi.

Când a fost întrebat de ce a fost numit în fruntea delegației ruse în chestiunea ucraineană, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Medinski are anumite calități în afaceri și este expert în cele mai profunde analize.

Declarația este o dovadă a încrederii lui Putin în consilierul său și în abilitățile sale, în ciuda faptului că a fost înlăturat din guvern.

Serghei Şoigu, respnsabil pentru orice acțiune militară împotriva Ucrainei

Serghei Şoigu este și el un apropiat al lui Putin. Cei doi merg frecvent, împreună, la vânătoare. Șoigu a fost numit ministru al Apărării în 2012. A fost o alegere surprinzătoare, deoarece nu avea experiență militară.

Dar el a fost omul căruia i-a fost încredințată misiunea anexării peninsulei Crimeea, în 2014. Șoigu a răspuns și de Agenția de informații militare externe a Rusiei, GRU, acuzată de două otrăviri: cea din 2018 de la Salisbury, în Marea Britanie, și cea asupra liderului opoziției Alexei Navalnîi, în 2020.

El este și una dintre persoanele sancționate de Uniunea Europeană de la începutul ofensivei. În ultima instanță, Șoigu este responsabil pentru orice acțiune militară împotriva Ucrainei.

Valeri Gherasimov, omul-cheie din campaniile militare ale lui Putin

Șef al Statului Major al Forțelor Armate Ruse, Gherasimov a avut ca misiune invadarea Ucrainei. Și cât mai rapid. El a jucat un rol major în campaniile militare ale lui Putin încă din Războiul din Cecenia, din anii 90. A fost cel care a planificat în detaliu invazia din Ucraina, supervizând exercițiile militare din Belarus, de luna trecută.
Este omul căruia i se atribuie așa numita doctrină Gherasimov, un amestec de tactici dezvoltate de sovietici, alături de gândirea militară strategică despre războiul total, care a condus la o nouă teorie a războiului modern.

Nikolai Patrușev, omul cu cea mai mare influență la Kremlin

Secretarul Consiliului rus de Securitate este unul din oamenii din ”trio-ul loial” lui Putin, cu care acesta a lucrat încă din anii 1970 la Sankt Petersburg.
Ceilalți doi oameni foarte loiali lui Putin sunt șeful serviciului de securitate Alexander Bortnikov și șeful serviciilor de informații externe, Serghei Narîșkin.
Puțini dețin o atât de multă influență asupra președintelui rus, ca Nikolai Patrșev. Nu doar că a lucrat cu el în vechiul KGB în perioada comunistă, ci a condus și FSB-ul, din 1999 până în 2008.

În timpul unei reuniuni bizare a Consiliului de securitate al Rusiei, cu trei zile înainte de invazie, Patrușev și-a susținut punctul de vedere conform căruia „obiectivul concret” al SUA este destrămarea Rusiei.

Alexander Bortnikov, șeful FSB, „sabia care pedepsește și care ucide” Director of Federal Security Service FSB

Bortnikov este, de ani de zile, șef atotputernicului Serviciu Federal de Securitate al Rusiei (FSB). Bortnikov este unul dintre cei mai loiali dintre consilierii lui Putin, un așa numit ”siloviki”. El a transformat FSB în „sabia care pedepsește și care ucide” a regimului lui Putin.

Sky News susține că Bortnikov este responsabil pentru zeci de mii de oameni băgați după gratii și pentru înăsprirea dramatică a restricțiilor asupra societății civile.