Microsoft vrea ca Windows 8 să ofere utilizatorilor posibilitatea să lucreze cât mai mult pe dispozitivul lor, fie că e smartphone sau tabletă, dar să şi reducă factura la curent în cazul utilizatorilor de PC-uri.

"Durata de viaţa a bateriei şi consumul de electricitate rămân unele dintre cele mai importante subiecte la ora actuală în industria de calculatoare", potrivit lui Pat Stemen, program manager în echipa Microsoft Kernel.  "Considerăm că power managmentul reprezintă un aspect important al unui sistem de operare fiind critic pentru orice arhictectură cip şi orice PC sau dispozitiv mobil", a adăugat Stemen.
 
Tabletele şi telefoanele inteligente pot intra şi ieşi cu usurinţă din mediul stanby, economisind energie. Microsoft vrea să aplice acelasi sistem PC-urilor care rulează Windows 8. Interfaţa Metro de pe Windows 8 a fost gândită astfel încât atunci când anumite aplicaţii nu sunt folosite acestea să se retragă în fundal pentru a economisi energia.

Windows 8  va face şi ca PC-urile să pornească mai rapid. Windows 8 reduce timpul de pornire al unui PC, prevăzut cu hard disc de tip SSD,  (solid state disk) cu 30% până la 70%, potrivit lui Gabe Aul, director of program management Windows. Windows 8 va putea rula pe PC-uri care au procesoare de doar 1 GHz, 1 GB memorie RAM, şi 16 GB spaţiu liber pe hard disc pentru sistemele pe 32 de biţi, valorile fiind duble pentru sistemele pe 64 biţi.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/3D62g9rMpTw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>