Compania nu a dezvăluit numărul de unităţi comercializate la ultima lansare, oficialii declarând doar că Apple a devenit cel mai mare producător de ceasuri din lume, depăşind nume cu tradiţie precum Swatch, Rolex sau Omega.
Ceasurile inteligente vor deveni mai performante şi vor avea mai multe funcţii utile, spun analişti de la firma de cercetare IDC. Aceştia estimează că ceasurile din prezent vor părea banale în comparaţie cu cele din 2022. IDC estimează că anul acesta Apple va livra peste 20 de milioane de ceasuri inteligente, înregistrând o cotă de 16,2%, iar în 2022 va livra 34,5 milioane de unităţi şi va avea o cotă de piaţă de 17,3%. Restul jucătorilor vor vinde în total anul acesta 24 milioane de unităţi, iar peste patru ani 54 de milioane de ceasuri. Primele modele de ceasuri inteligente nu au prins la public din cauza designului voluminos, a duratei scurte de viaţă a bateriei, dar şi pentru că nu ofereau caracteristici utile. Viitoarele modele care vor ajunge pe piaţă vor putea fi folosite pentru a efectua plăţi, pentru a controla alte dispozitive inteligente din casă, dar şi pentru a monitoriza mai precis starea de sănătate a utilizatorului. Producătorii de microprocesoare vor ajuta la realizarea de ceasuri mai subţiri şi cu o autonomie mai mare.
Puls-Oximetru, hărţi şi plăţi contactless
Apple va lansa anul acesta cea de-a patra generaţie a ceasului său care va include ca de obicei o funcţie revoluţionară. Concurenţa reprezentată de Garmin sau Fitbit a lansat deja modele cu caracteristici noi menite să atragă clienţii.
Garmin a prezentat, săptămâna trecută, în ţara noastră cea mai recentă generaţie de ceasuri fenix 5 Plus care include hărți topografice rutabile, spațiu de stocare pentru muzică, precum și Puls Oximetru. Modelele fenix 5S Plus, fenix 5 Plus și fenix 5X Plus sunt disponibile în dimensiuni de la 42 la 51 mm. Ecranele sunt lizibile în lumina soarelui, iar modelul fenix 5X Plus este primul dispozitiv Garmin care încorporează Puls Oximetru, care determină saturaţia oxigenului în sânge, ceea ce înseamnă că este extrem de util pentru activitățile la altitudini mari. La sistemul de măsurare a pulsului la încheietură și celelalte caracteristici ale seriei, se adaugă informațiile optimizate despre hartă, utile pentru o navigație facilă și determinarea locației. Noile ceasuri oferă, de asemenea, posibilitatea de a stoca până la 500 de melodii direct pe ceas, precum și aceea de a descărca și asculta offline playlist-uri de pe iHeartRadio sau Deezer și de a transfera muzică de pe computer direct pe ceas. Odată ce melodiile sunt încărcate, ceasul se sincronizează cu orice pereche de căști Bluetooth. În plus, toate modelele seriei Plus includ Garmin Pay, o soluție de plată contactless ce va fi disponibilă în curând și în România.
Fitbit Versa este o alternativă la modelele Apple, fiind totodată un ceas la care au lucrat şi ingineri români. Printre funcţiile sale se numără monitorizarea activităţilor fizice, a ritmului cardiac şi a ciclurilor de somn, alături de antrenamante video cu instrucţiuni pas cu pas. Ceasul oferă opţiunea de răspunsuri rapide disponibilă pentru utilizatorii de Android, acces rapid în contul de Deezer şi o autonomie a bateriei de peste patru zile. Versa este rezistent la apă şi include funcţia de plată contactless. Nu are GPS, însă se foloseşte de GPS-ul telefonului. Ceasul nu are nici microfon, însă este rezistent la apă la 50 de metri. Pe ceas poate fi transferată muzică, se poate alege o faţă pentru ceas din sute de modele, se pot instala aplicaţii precum Vremea, Calculator, Lanternă, Hue Lights, The New York Times şi diverse jocuri.
Garmin fenix 5X Plus
Ecran: 1,2 inci (30,4 mm diametru)
Rezoluţie: 240×240 pixeli
Memorie: 16 GB
Altele: GPS, altimetru, termometru, Bluetooth, Wi-Fi
Preţ: 3.800 lei
Fitbit Versa
Ecran: 1,34 inci
Rezoluţie: 300×300 pixeli
Memorie: 4 GB
Altele: Bluetooth, NFC, Monitorizare ritm cardiac
Preţ: 900 lei
Apple Watch 3
Ecran: 1,65 inci
Rezoluţie: 390×312 pixeli
Memorie: 8 GB
Altele: Monitorizare Ritm Cardiac, GPS, Bluettoh, Altimetru
Preţ: 1.700 lei