Acum 75 de ani, la 2 iunie 1947, poliția politică sovietică, instituție experimentată în nimicirea unor întregi popoare, a expediat o directivă strict secretă către organele de conducere din statele lagărului socialist și erau 45 de puncte esențiale pentru ca populația să fie veșnic sub controlul forțelor de securitate și a politrucilor. Chiar dacă dictatura s-a prăbușit în anul 1989, sistemul de gândire și de acțiune a rămas să-și facă efectul.
Poliția secretă se ocupa de cadrele de conducere
Poliția secretă trebuia să se îngrijească de alegerea cadrelor de conducere și se dorea ca deținătorii posturilor să fie cu cea mai mică pregătire profesională, adică rândurile necalificaților și, ținând cont de situația de atunci a educației, analfabeți. Era absolut normal ca statul român să nu funcționeze normal, ci doar să fie o turmă de sclavi mânată de ciracii regimului spre atingerea unei utopii politice. Cel mai bun exemplu a fost chiar cuplul Ceaușescu, cel care din 1965 a reprezentat vârful elitei intelectuale din spațiul românesc.
Erau luate în obiectiv și universitățile, acolo unde puteau să apară oameni de valoare și care să gândească în mod superior și, mai grav, independent. Serviciile secrete aveau drept misiune să trimită la studii persoane provenite din cele mai de jos categorii sociale, considerate că reprezintă viitorul socialist al patriei internaționaliste. Grav era că în facultate urmau să fie admirați și promovați de profesorii regimului cei ce doreau doar o diplomă. Nicolae Ceaușescu a ajuns să fie expert în probleme economice și Elena Ceaușescu a fost vârful cercetărilor în domeniul chimic. Geniile nu mai aveau loc în instituțiile superioare de învățământ, mai ales dacă erau catalogate ca făcând parte dintre dușmanii poporului, și a început o goană după note și hârtiile de absolvire. Statul se îngrijea apoi de asigurarea unui loc de muncă, multe valori deranjante pentru autorități fiind trimise să se istovească prin pustiurile Bărăganului sau prin creierii munților.
Poliția politică alegea pe criterii politice generații de intelectuali
Perpetuarea acestui sistem în care poliția politică alegea pe criterii politice generații de intelectuali a dus la proasta funcționare a economiei, a autorităților civile și militare. Căderea lumii ceaușiste în anul 1989 n-a pus capăt practicilor și absolvenții unei academii de partid au devenit brusc economiști cu acte în regulă. Profesorii universitari numiți de către serviciile secrete au continuat să otrăvească mintea unor generații întregi până când au ieșit la pensie. Mai mult. Au fost inventate instituții particulare care au acordat în masă titlul de doctor în diferite domenii și țara s-a umplut de experți.
Este greu de crezut că în România o să mai fie vreodată la putere competența, inteligența și, mai ales, caracterul. Acum minciuna și furtul sunt virtuțile promovate drept virtuți, totul acoperit cu o hârtie numită diplomă.
Ideile poliției secrete staliniste sunt aplicate cu o energie demnă de o cauză mai bună. Oare când se va schimba sistemul politic și cel de învățământ pentru a se pune accent pe cinste și virtute?