După ședința de la Cotroceni de marți, Klaus Iohannis a anunțat ce noi măsuri se vor implementa pentru a preveni răspândirea coronavirusului. În plus, președintele României a precizat și că măsurile care reprezentau până acum recomandări devin obligatorii.

„Am discutat împreună măsurile suplimentare care se cer luate în această perioadă și pot să vă spun în acest moment că am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare. Se vor introduce noi restricții de circulație și noi restricții pentru români, în sensul că ce a fost până acum o recomandare devine o obligație. Oamenii pot ieși să meargă la serviciu și să iasă să își facă cumpărăturile absolut necesare de alimente de pe zi o pe alta. Aceste restricții devin obligații.”, a declarat Iohannis.

Carantină generală, începând de miercuri

Mai mult, Klaus Iohannis a precizat și că măsura carantinei generale va intra în vigoare de miercuri dimineața.

Dacă până acum, existau restricții clare doar după ora 22:00 cu privire la deplasări, situația se va schimba.

Iohannis a declarat că persoanele aflate în carantină și în izolare vor fi supravegheate electronic. De asemenea, președintele a anunțat și că va interveni armata.

„Am convenit ca în această perioada să pregătim pentru persoanele în carantină și în izolare măsuri de supraveghere electronică, pentru că este necesar ca aceste măsuri să fie respectate integral.

Am convenit să folosim și armata pentru a gestiona mai bine situația creată în teren. Armata va pune la dispoziție personal care să suplimenteze forțele de ordine și poliție.

Persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele peste 65 de ani. Este evident că avem nevoie de măsuri speciale și de restricții speciale pentru a proteja pesrsoanele peste 65 de ani. Se vor introduce restricții speciale pentru aceste persoane”, a mai anunțat președintele României.

Iată ce măsuri obligatorii for fi impuse:

Circulaţia persoanelor va fi limitată, între 6.00 – 22.00.

Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale, atunci când activitatea profesională este esenţială şi nu poate fi amânată sau desfăşurată de la distanţă;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale;

c) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;

e) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi nevoile animalelor de companie/domestice.