Creșterea numărului de cazuri de COVID ridică un mare semn de întrebare asupra carantinării Capitalei. Raed Arafat a oferit situația exactă din București. El a explicat ce măsuri vor fi luate.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat ce îi așteaptă pe bucureșteni. El a susținut că incidenţa în municipiul Bucureşti este în uşoară scădere. Potrivit șefului DSU se monitorizează situaţia. Incidenţa este în uşoară scădere, de la 3,98 la mie la 3,88 la mie în cursul zilei de luni.
”La acest moment monitorizăm. La acest moment alte măsuri nu sunt prevăzute”, a anunțat Arafat.
Întrebat despre o eventuală carantinare a Capitalei, Arafat a dat un răspuns categoric.
”Noi nu dorim acest lucru, sperăm să nu ajungem acolo. Mai este o cale până acolo, dar acest lcuru depinde de noi toţi. Revin cu apelul să respectăm regulile toţi”, a explicat Arafat.
Arafat dă detalii cu privire la ATI
Secretarul de stat în MAI a declarat că vor fi funcţionale alte două unităţi mobile de terapie intensivă. Una va fi la Spitalul „Sfântul Ioan”, care se instalează în prezent. Cea de-a doua la Spitalul „Victor Babeş”, care urmează să fie adusă.
„Numărul total de terapie intensivă este stabil. Va fi crescut prin aceste adăugiri de paturi suplimentare, dar nu în mod extrem de semnificativ şi practic este o redistribuire a personalului medical deja existent, plus că cu ajutorul colegilor de la DSU se caută variante pentru medici ATI care să poată fi detaşaţi în astfel de unităţi.
La acest moment, la Bucureşti noi am adus prima unitate mobilă de terapie intensivă la „Sfântul Ioan” şi se lucrează pe instalarea ei şi mai avem încă una în intenţie să aducem la Spitalul „Victor Babeş”. (…) Ştim că condiţiile nu sunt identice cu cele dintr-o secţie interioară, dar sunt mult mai bune decât să rămână bolnavul într-o unitate de primiri urgenţe”, a spus Arafat.
Situaţia locurilor la terapie intensivă este dinamică
El a explicat că situaţia locurilor la terapie este „dinamică”.
„Situaţia locurilor este una dinamică. Este posibil dimineaţă să avem un număr de locuri, după masă să nu le mai avem pentru că se ocupă. Atunci, dacă mai apare un pacient, să îi găsim un loc. A doua zi este posibil ca următorul pacient să îi găsim loc tot în Bucureşti, pentru că această situaţie este una dinamică şi este de înţeles în astfel de moment că nu ai un număr fix ocupat permanent”, a declarat șeful DSU.
Potrivit acestuia, sunt pacienţi care se vindecă, sunt pacienţi pe care îi pierdem. Locurile se eliberează în ambele situaţii şi atunci clar că sunt momente în care o să avem locuri libere pe parcursul zilei care pot fi ocupate de alţi pacienţi.
Personal medical, detașat către zonele cu presiune mai mare
Raed Arafat a spus că s-a detaşat personal medical la Spitalul „Sfântul Ioan”. El a anunțat că se va mai detaşa personal „către zonele cu presiune mai mare”. În ceea ce priveşte unitatea mobilă de la ATI de la Spitalul „Sfântul Ioan”, Arafat a declarat că aceasta urmează să fie conectată la oxigen, curent, apă şi să primească aprobare de la DSP.
Din informațiile lui Arafat, în Bucureşti nu mai erau locuri libere la ATI. Cele identificate urmează să fie puse în funcţiune.
„La acest moment, din ce ştiu, la Bucureşti nu mai erau locuri libere. Locurile care au fost identificate urmează să fie puse în funcţiune. În ţară, dimineaţă, erau în jur de 20-30 de paturi, dar asta se schimbă, este în dinamică. (…) Ajutor din afara ţării la acest moment nu avem ce să cerem, pentru că prin această situaţie trec şi alţii”, a arătat Arafat.
Se reactivează un spital cheie
Secretarul de stat în MAI a mai spus că Spitalul de la Leţcani urmează să fie „reactivat în cel mai scurt timp posibil”. „Se discută reoperaţionalizarea Spitalului Leţcani. Lucrează DSP-ul, lucrează colegii de acolo. (…) Bineînţeles, trebuie verificate sistemele de încălzire, tot, ca să fie bine acolo.
Dar clar că spitalul va fi reactivat în cel mai scurt timp posibil. Deci asta este cu siguranţă”, a spus Arafat, la Ministerul Sănătăţii.