Autorităţile din România introduc noi criterii privind carantinarea localităţilor grav afectate de cazurile de COVID-19.
Ordinul Ministerului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial
Este vorba despre un ordin al Ministerului Sănătăţii, publicat deja în Monitorul Oficial marţi, 13 aprilie. Principalul criteriu pentru luarea deciziilor privind carantinarea este acum nivelul de testare pentru depistarea coronavirusului. Se mai iau în calcul şi rata de incidenţă şi gradul de ocupare a paturilor din spitale şi din secţiile de Terapie Intensivă.
Ordinul Ministerului Sănătăţii introduce un punctaj pe baza unei grile. Cu cât o localitate adună mai multe puncte pe baza acestei grile, cu atât situaţia epidemiologică de acolo este considerată mai gravă şi se poate ajunge la carantinarea zonei, scrie digi24.ro.
Carantină la peste 60 sau 70 de puncte, în funcţie de mărimea localităţii
Municipiile şi zonele metropolitane cu o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori pot ajunge să fie băgate în carantină dacă au cel puţin 60 de puncte. Restul localităţilor ajung în aceeaşi situaţie dacă au peste 70 de puncte.
Rata de incidenţă cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori.
În schimb, încetarea carantinei într-o anume localitate depinde de un singur criteriu şi anume scăderea ratei de incidenţă la sub 3 cazuri la o mie de locuitori.
Reguli pentru români în perioada sărbătorilor de Paşte
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat detalii despre regulile pe care trebuie să le respecte românii care se întorc acasă de Paște. Demnitarul a arătat că cei care nu prezintă un test PCR negativ trebuie să intre în carantină pentru 14 zile. În cazul în care au făcut cele două doze de vaccin, românii pot sta liniștiți.
„Dacă nu ai un test PCR negativ, trebuie să știi că intri în carantină 14 zile. Dacă ai un test negativ în ultimele 72 de ore, vei intra în carantină la domiciliu sau la adresa pe care tu o indici. În condițiile în care ai făcut vaccinul și a doua doză și din momentul rapelului au trecut minim 10 zile poți să vii în România, nu vei avea nicio restricție. Vei avea de respectat măsurile pe care le respectă toți românii”, a spus Ministrul de Interne.
Trebuie amintit că recent au fost schimbate regulile în ceea ce privește noaptea de Înviere. Față de anul trecut, în acest an românii pot circula noaptea. Mai exact, circulația în noaptea de Înviere este permisă în intervalul orar 20:00 – 05:00. Cei care aleg să meargă la Biserică trebuie să nu uite de măsurile de prevenire a răspândirii virusului.