Revin restricțiile dure în Europa! Coronavirusului face ravagii. Ce se întâmplă înaintea sărbătorilor de iarnă
Noua explozie de cazuri de coronavirus a determinat guvernele din Europa să ia în considerare revenirea la restricții. Germania a decis să anuleze din nou târgurile și piețele de Crăciun, asta după ce țara a înregistrat peste 50.000 de cazuri în doar 24 de ore. Guvernul a anunțat restricții și pentru cei nevaccinați.
Reuters notează că Olanda se pregătește de un lockdown parțial care ar putea dura trei săptămâni. Țările de Jos au decis ca teatrele și cinematografele să fie închise, în timp ce evenimentele mari să fie anulate. În ceea ce privește cafenelele și restaurantele, acestea vor fi închise mai devreme. Olandezii vor fi nevoiți să lucreze din nou de acasă, în timp ce numărul musafirilor a fost redus la 4. Măsurile anunțate de Olanda vor intra în vigoare sâmbătă și au fost luate după ce, joi, numărul de cazuri a ajuns la aproape 16.300 în doar 24 de ore. Asta în condițiile în care aproximativ 85% din populația Olandei a fost vaccinată cu schema completă. Austria a anunțat că impune restricții pentru persoanele nevaccinate.
Campanii de vaccinare pentru doza booster
Majoritatea țărilor membre ale blocului comunitar au decis să dea drumul campaniilor de vaccinare cu doza booster. Inițial s-a dorit ca aceasta să fie administrată celor vulnerabili, însă explozia de cazuri a făcut ca doza booster să fie valabilă pentru populația generală.
„Adevărata urgență este să lărgim cât mai mult posibil aria de persoane vaccinate, de toate vârstele”, a declarat Carlo Federico Perno, șeful departamentului de diagnosticare, microbiologie și imunologie la Spitalul Bambino Gesù din Roma.
Rusia a înăsprit restricțiile
În ceea ce privește Europa Centrală și de Est, guvernele din această regiune au decis și ele înăsprirea restricțiilor. Letonia, una dintre țările cu o rată a vaccinării scăzută, a decis impunerea unei carantine de patru săptămâni, în timp ce țări precum Republica Cehă, Slovacia și Rusia au înăsprit restricțiile.
Raportul OMS este terifiant
Cel mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătăți (OMS) arată că Europa se află în afara tendinței mondiale de scădere a numărului de cazuri și de decese asociate coronavirusului.
Raportul arată că Europa a înregistrat o creştere cu 7% a numărului de cazuri de COVID-19 faţă de săptămâna anterioară, în timp ce numărul deceselor a crescut cu 10% în această regiune.
Potrivit raportului săptămânal al OMS, incidenţa a ajuns în prezent în Europa la 208,9 de cazuri la 100.000 de locuitori, cu mult mai mare decât cea înregistrată în a doua regiune cu o rată înaltă a infectărilor, continentul american, unde au fost raportate 68,6 cazuri la 100.000 de locuitori.
Directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, a avertizat miercuri că acest continent ar putea însuma jumătate de milion de decese asociate COVID-19 până la începutul lunii februarie 2022, dacă se menţine actuala tendinţă de creştere.
Potrivit lui Hans Kluge, 43 de ţări din regiunea europeană a OMS, care include 53 de state din Europa şi Asia centrală, între care Rusia şi mai multe foste republici sovietice, „se confruntă cu o tensiune crescută sau extremă” asupra capacităţii spitalelor în această perioadă.