A intrat în funcțiune cel mai mare aspirator planetar. Curăță aerul și trimite carbonul în pământ VIDEO

poluare incalzire globala centrala carbune

SURSA FOTO: Freepik

A intrat în funcțiune cel mai mare aspirator planetar. „Cea mai mare instalație din lume” concepută pentru a aspira poluanții din atmosferă a început să funcționeze în Islanda.

„Mammoth” este a doua instalație comercială de captare directă a aerului deschisă de compania elvețiană Climeworks în Islanda. Este de 10 ori mai mare decât predecesorul său, Orca, care a început să funcționeze în 2021, transmite CNN.

O tehnologie concepută pentru a elimina carbonul folosind substanțe chimice

SURSA FOTO: Climeworks

Captarea directă a aerului (DAC) este o tehnologie concepută pentru a aspira aer și a elimina carbonul folosind substanțe chimice. Carbonul poate fi injectat apoi adânc sub pământ, reutilizat sau transformat în produse solide.

Climeworks intenționează să transporte carbonul în subteran, unde va fi transformat în mod natural în piatră, blocând carbonul.

Este un parteneriat cu compania islandeză Carbfix pentru acest așa-numit proces „de sechestrare”.

Întreaga operațiune va fi alimentată de energia geotermală a Islandei.

Soluțiile climatice de nouă generație, cum ar fi DAC, au intrat în atenția guvernelor și a industriei private, deoarece oamenii continuă să ardă combustibili fosili.

Concentrațiile de dioxid de carbon din atmosferă pentru încălzirea planetei au atins un nivel record în 2023.

Pe măsură ce planeta continuă să se încălzească – cu consecințe devastatoare pentru oameni și natură – mulți oameni de știință spun că lumea trebuie să găsească modalități de a elimina carbonul din atmosferă, pe lângă reducerea rapidă a combustibililor fosili.

DAC sunt prea scumpe și implică un mare consum de energie

Tehnologiile de îndepărtare a carbonului, cum ar fi DAC, sunt însă destul de controversate. Sunt considerate prea scumpe și că implică, la rândul lor, un mare consum de energie. În plus, eficiența lor nu a fost încă dovedită la scară largă.

Această tehnologie „este una cu incertitudini și riscuri ecologice”, spune Lili Fuhr, directorul programului de economie fosilă la Centrul pentru Dreptul Internațional al Mediului, vorbind despre captarea carbonului în general.

Climeworks a început să construiască Mammoth în iunie 2022. Compania spune că este cea mai mare astfel de instalație din lume.

Are un design modular cu spațiu pentru 72 de „containere colectoare” – părțile aspirate ale mașinii care captează carbonul din aer – care pot fi stivuite unul peste altul și deplasate cu ușurință. În prezent, există 12 astfel de unități, iar altele urmează să fie adăugate în următoarele câteva luni.

Mammoth va putea extrage anual 36.000 de tone de carbon din atmosferă

Mammoth va putea extrage 36.000 de tone de carbon din atmosferă pe an, la capacitate maximă, potrivit Climeworks. Echivalează cu scoaterea de pe șosea a aproximativ 7.800 de mașini cu benzină, timp de un an.

Climeworks nu a anunțat un cost exact pentru fiecare tonă de carbon eliminată, dar susține că este mai aproape de 1.000 de dolari pe tonă.

Noua instalație este ”un pas important în lupta împotriva schimbărilor climatice”, dar reprezintă doar o mică parte necesar, crede Stuart Haszeldine, profesor la Universitatea din Edinburgh.

În prezent, toate echipamentele din lume care elimină carbon atmosferic sunt capabile să îndepărteze doar aproximativ 10.000 de tone pe an, foarte departe de cele 70 de milioane de tone estimate ca necesare până în 2030, pentru a îndeplini obiectivele climatice globale, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.