Prețul petrolului a crescut luni, 7 august 2023, până la cel mai ridicat nivel al ultimelor patru luni din cauza unui atac asupra unui centru-cheie de export de petrol din Rusia și din cauza faptului că Arabia Saudită și-a redus producția de petrol.
Arabia Saudită și Rusia și-au redus exporturile de petrol
În weekend, armata Ucrainei a lansat un atac cu drone navale asupra portului rusesc Novorossiysk, un centru-cheie de la Marea Neagră pentru exporturile de petrol din Rusia. Atacul a avut loc la doar câteva zile distanță după ce Rusia, al doilea cel mai mare exportator de petrol din întreaga lume, s-a angajat să reducă voluntar exporturile de petrol cu 300.000 bpd în septembrie 2023.
În plus, joia trecută, Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din întreaga lume, și-a extins reducerea voluntară a producției de țiței de un milion de barili pe zi până la sfârșitul lui septembrie 2023. Decizia sa a fost inițial implementată din iulie până în august, însă „poate fi extinsă și adâncită.”
Luni, 7 august 2023, contractele futures pentru țițeiul Brent s-au tranzacționat cu 86,17 dolari americani pe baril, atingând astfel cel mai mare nivel de pe data de 14 aprilie 2023.
„Acum că am văzut scăderea livrărilor, cred că vom vedea prețuri mult mai mari. De fapt, cred că prețurile vor fi destul de volatile. Prețurile vor fi mult mai mari în următorii cinci ani”, a explicat Josh Young, director de investiții la Bison Interests, o firmă de investiții de petrol și gaze, relatează CNBC.
Producția de petrol a Arabiei Saudite și a Rusiei ar putea reveni la normal în octombrie 2023
Potrivit lui Ed Morse, șeful global al cercetării mărfurilor de la Citi, producția de petrol a Arabiei Saudite și Rusiei este „probabil să revină” la nivelul normal în octombrie 2023, ceea ce ar face ca prețul petrolului să fie de maximum 90 dolari americani pe baril în acest trimestru.
„Pur și simplu nu vedem că majorarea cererii este atât de spectaculoasă. Nu va exista această creștere uriașă a cererii chineze”, a explicat el.
Profitul celei mai mari companii petroliere din lume a scăzut cu 38%
Vă amintim, însă, că, duminica trecută, cea mai mare companie petrolieră din întreaga lume, Aramco, a raportat un profit net de 30,08 miliarde de dolari americani în trimestrul al doilea din acest an, în scădere cu 38% faţă de profitul net record de 48,4 miliarde de dolari americani înregistrat în al doilea trimestru al anului trecut, motivul fiind scăderea preţului barilului de petrol în ultimele luni.
„Diminuarea reflectă în principal impactul scăderii preţului petrolului şi reducerea marjelor în domeniul rafinării şi produselor chimice. Rezultatele noastre bune reflectă rezilienţa şi capacitate noastră de a ne adapta la ciclurile de pe piaţă”, a explicat directorul general de la Aramco, Amin Nasser, relatează agenția de presă AFP.