Prețurile la carburanți s-au majorat în prima zi de Crăciun
Vești proaste pentru șoferi în prima zi de Crăciun. Prețurile la carburanți au înregistrat o nouă creștere în România. Benzina și motorina s-au scumpit, iar aceasta pare să fie o tendință care se va menține și în viitorul apropiat.
Potrivit ultimelor informații, benzina standard, cea mai accesibilă opțiune, se găsește la prețuri cuprinse între 6,43 și 6,60 lei pe litru. Cel mai avantajos preț, de 6,42 lei pe litru, poate fi găsit la stațiile Lukoil din București, însă majoritatea stațiilor afișează prețuri cuprinse între 6,43 și 6,60 lei pe litru.
De asemenea, pentru benzina premium, tarifele au înregistrat o creștere semnificativă, variind între 6,89 și 7,25 lei pe litru. În ceea ce privește motorina standard, aceasta se comercializează la prețuri între 6,92 și 7,05 lei pe litru, cea mai scumpă fiind disponibilă la 7,05 lei. Motorina premium, la rândul său, a suferit ajustări ale prețurilor, oscilând între 7,27 și 7,59 lei pe litru.
Noi scumpiri se anunță în prima zi a anului viitor
Veștile proaste nu se opresc însă aici, pentru că începând cu 1 ianuarie 2024, se anticipează că toate serviciile legate de mașini vor deveni mai costisitoare în România. Pe lângă accizele la carburanți care cresc în trei etape (1 ianuarie, 1 aprilie și 1 iulie), taxa pe mașină va fi indexată cu rata inflației (13,8%).
De asemene, costurile de service se vor majora cu aproximativ 20-30%, generând o presiune suplimentară asupra bugetului șoferilor.
Această evoluție vine la pachet cu modificări semnificative în ceea ce privește regulile de calcul pentru punctul de amendă, care va fi de 5% din salariul minim brut pe țară începând cu 2024.
Tarifele RCA ar putea să crească și ele
Și prețul polițelor RCA ar putea crește. Prognozele anticipează noi creșteri de prețuri începând de la anul viitor, mai ales că tarifele pentru polițele RCA au fost plafonate până la sfârșitul anului 2023.
Tarifele de referință pentru RCA sunt cele mai mari pentru proprietarii de mașini cu o vechime de până la 30 de ani, care conduc vehicule cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc.
În acest context, șoferii ar trebui să se pregătească pentru o serie de schimbări care vor afecta costurile deținerii și utilizării vehiculelor.