O nouă ieftinire pe piaţa carburanţilor din România.
Cât costă astăzi, 22 aprilie, un litru de benzină sau de motorină?
Sâmbătă, 22 aprilie, benzina şi motorina s-au ieftinit pentru a patra zi consecutiv. Scăderile de preţ au ajuns până la 11 bani pe litru.
În acest moment, cea mai ieftină benzină standard poate fi găsită la o staţie Lukoil din Bucureşti, de pe strada Coralilor din Sectorul 1. Acolo, un litru de benzină standard costă 6,61 lei pe litru, cu 0,11 lei mai puţin faţă de ziua precedentă.
În alte staţii de alimentare, şoferii pot alimenta cu benzină standard la preţuri ce variază între 6,62 şi 6,88 lei pe litru.
Cât despre benzina premium, aceasta costă între 7,09 şi 7,53 lei pe litru.
Pentru şoferii care conduc maşini pe motorină, cea mai ieftină motorină standard se găseşte sâmbătă, 22 aprilie, tot la o staţie Lukoil, situată pe Bulevardul Preciziei din Capitală, în Sectorul 6. Un litru costă acolo 6,78 lei, cu 10 bani mai puţin faţă de ziua precedentă.
La alte staţii de alimentare, motorina standard poate ajunge şi la 6,99 lei pe litru, iar motorina premium se poate cumpăra cu 7,14 – 7,50 lei pe litru.
Miercuri, 19 aprilie, s-a înregistrat prima scădere sub pragul de 7 lei/litru pentru motorina vândută în România de când a pornit invazia din Ucraina.
Care este principala influenţă asupra preţurilor la pompă?
Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, se arată într-o analiză a Consiliului Concurenţei.
Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor.
De asemenea, Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.
Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.
Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.