Card de sănătate 2024. Care este valabilitatea cardurilor „expirate”

Card de sănătate 2024. Începând cu 2013, cardul de sănătate a devenit o componentă esențială a sistemului medical, având inițial o perioadă de valabilitate de cinci ani de la data emiterii. Cu toate acestea, modificări ulterioare au intervenit în ceea ce privește termenul de valabilitate.

În prezent, toți cei asigurați la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) primesc un card de sănătate. Cu toate acestea, mulți dintre deținători nu sunt conștienți de data exactă de expirare a acestuia și de implicațiile acestui aspect.

Accesul la serviciile medicale decontate de sistemul de asigurări sociale de sănătate este condiționat de deținerea cardului național de sănătate. Acest card reprezintă un element esențial în obținerea îngrijirii medicale necesare în cadrul sistemului medical.

Cardul este acordat persoanelor care au atins vârsta de 18 ani, precum și celor care devin asigurați după emisia inițială a cardurilor. Este un instrument esențial pentru accesul la serviciile medicale și pentru asigurarea îngrijirii sănătății în caz de nevoie.

Primirea cardului este un proces simplu: acesta este expediat prin poștă titularului, iar angajații poștei se ocupă de livrarea personală, cerând semnătura și prezentarea unui document de identitate. În situația în care titularul dorește să autorizeze o altă persoană pentru primirea cardului în locul său, este esențială o procură validă.

Cardul de sănătate păstrează detalii esențiale, precum numele, data nașterii, termenul de valabilitate, codul unic de identificare și numărul specific de identificare. Detalii medicale adiționale pot fi incluse la cererea medicului de familie.

La cabinetul medicului de familie se poate efectua activarea cardului, iar modalitatea de utilizare este simplă: beneficiarul îl prezintă la furnizorii de servicii medicale sau farmaceutice, care îl introduc într-un dispozitiv special și solicită introducerea codului PIN ales de titular.

CNAS
CNAS / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

În timpul pandemiei, valabilitatea cardurilor a fost prelungită cu 7 ani

În contextul pandemiei de Covid-19, autoritățile guvernamentale au luat decizia de a extinde perioada de valabilitate a cardurilor de sănătate cu încă 7 ani, deoarece mulți dintre acestea aveau termenul de expirare în anul 2021.

În plus, pentru cei care au primit carduri de sănătate până la finele anului 2014, autoritățile au decis să prelungească valabilitatea acestora cu șapte ani de la momentul actualizării lor.

CNAS a comunicat că, în urma Hotărârii de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018, termenul de valabilitate al cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 a fost extins de la 5 la 7 ani.

Este esențial să subliniem că aceste carduri sunt considerate valabile de către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate timp de doi ani după expirarea termenului inscriptionat pe suprafața din material plastic, deoarece certificatele digitale stocate în cipurile electronice au o durată de valabilitate de 7 ani. Pentru cardurile emise înainte de data de 31 decembrie 2012, termenul de valabilitate este stabilit până la 31 decembrie 2019.

De asemenea, cardurile naționale de sănătate noi, emise începând cu data de 1 august 2018, au de la început o durată de valabilitate de șapte ani, potrivit noii hotărâri a Guvernului.

Extinderea perioadei de valabilitate a cardurilor naționale de sănătate de la cinci la șapte ani este efectuată automat în cadrul Platformei Informatică a Asigurărilor de Sănătate.

Prestatorii de servicii medicale și asigurații pot utiliza cardurile naționale de sănătate cu încredere, chiar și după ce termenul de valabilitate înscris pe document a expirat, deoarece sistemul informatic continuă să le recunoască fără probleme.

Cum îți poți schimba cardul de sănătate în 2024

Dacă te afli în situația în care ai nevoie să obții un nou card de sănătate în anul 2024, fie din cauza pierderii, furtului sau schimbării numelui, este important să ții cont că eliberarea noului card se realizează în urma depunerii următoarelor documente:

– Cerere tip (disponibilă AICI)
– Copie a actului de identitate
– Dovada plății contravalorii cardului duplicat (15,26 lei), ce poate fi achitată la casieria CASM
– Declarație de împuternicire în cazul în care titularul este incapabil să se deplaseze

Poți transmite documentele necesare pentru obținerea noului card și prin poștă electronică către casa de asigurări de sănătate.

Dacă cardul tău a expirat, este necesar să consulți medicul de familie pentru a-i prelungi perioada de valabilitate.

Procesul de actualizare a noului card se realizează automat atunci când medicul de familie îl introduce în cititor, iar sistemul prelungește automat perioada de valabilitate a acestuia.