Ministerul Afacerilor Interne anunță, sâmbătă, implementarea unor modificări legislative privind acordarea și redobândirea cetățeniei române, inclusiv introducerea cardului de cetățenie română.
Emiterea cardului de cetățenie română va începe cu 1 septembrie
Conform unui comunicat de presă, începând cu data de 1 septembrie 2024, cererile de acordare sau redobândire a cetățeniei române care vor fi soluționate favorabil vor duce la emiterea cardului de cetățenie română.
Acest document va fi personalizat de Centrul Național Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice, parte a Direcției Generale de Pașapoarte.
„Astfel, cererile de acordare/ redobândire a cetățeniei române soluționate favorabil, începând cu data de 01.09.2024, vor avea ca rezultat eliberarea cardului de cetățenie română, document care va fi personalizat de Centrul Național Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice din cadrul Direcției Generale de Pașapoarte”, conform unui comunicat de presă.
În plus, persoanele care au obținut sau redobândit cetățenia română și care nu au deținut niciun pașaport românesc sau act de identitate românesc după obținerea cetățeniei trebuie să însoțească cererea pentru eliberarea pașaportului românesc, care include menționarea țării de domiciliu, cu certificatul de cetățenie sau cardul de cetățenie română.
Începând cu 1 septembrie 2024, persoanele care primesc cardul de cetățenie română și doresc să își stabilească domiciliul în străinătate vor fi obligate să solicite, în termen de 3 ani de la obținerea sau redobândirea cetățeniei române, eliberarea unui pașaport românesc în care să fie menționată țara de domiciliu.
Reglementarea Platformei de cetățenie
O altă modificare semnificativă se referă la reglementarea Platformei de cetățenie, care va integra atât informațiile din Sistemul Informatic de Evidență a Cetățeniei Române din Registrul Național de Evidență a Pașapoartelor Simple, cât și datele referitoare la acordarea, redobândirea, retragerea și renunțarea la cetățenia română.
Aceste informații vor fi generate de Ministerul Justiției, Autoritatea Națională pentru Cetățenie, precum și de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate.
Ministerul Afacerilor Interne a declarat că, odată ce infrastructura tehnică necesară va fi completă, datele de pe Platforma de cetățenie vor putea fi accesate în timp real de autoritățile competente în domeniul stării civile, documentelor de identitate și pașapoartelor.
De asemenea, alte autorități care, conform atribuțiilor legale, necesită informații despre cetățenia română vor putea accesa aceste date.
„De la data asigurării infrastructurii tehnice necesare, datele de pe Platforma de cetățenie vor putea fi accesate, în timp real, de autoritățile competente în materie de stare civilă, documente de identitate și pașapoarte, dar și de alte autorități care, conform atribuțiilor legale, au nevoie de datele despre cetățenia română, aspect care va conduce la optimizarea timpilor de furnizare a serviciilor publice care presupun confirmarea statutului de cetățean român în cazul persoanelor care nu dețin un document valabil care să facă dovada cetățeniei române, conform Legii nr.21/1991 a cetățeniei române, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, afirmă MAI.