”Prin acest program statul sprijină mediul de afaceri și IMM-urile prin subvenționarea dobânzilor creditelor și prin acordarea de garanții de stat”, a spus premierul Emil Boc la finalul ședinței de Guvern de miercuri.
Ca urmare a adoptării acestor acte normative, cel puțin 4.000 de IMM-uri vor beneficia anul acesta de avantajele ”cardului Kogălniceanu”, Guvernul acordând acestora garanții de stat și subvenționând dobânzile creditelor accesate. Este vorba despre subvenționarea dobânzilor creditelor luate de firmele mici și mijlocii. Subvenția este de maximum 70% din rata dobânzii, la o dobândă de maximum 6,5% pe an. În plus, IMM-urile vor beneficia de garanții de stat de maximum 80% din valoarea creditelor accesate, în limita sumei maxime de 100.000 lei.
Alocarea bugetară pentru subvenționarea dobânzilor este pentru acest an de 24 milioane lei, iar pentru garantarea creditelor, Fondul de Garantare pentru IMM-uri va avea un buget de 400 milioane lei pentru 2011. Vor fi anul acesta cel puțin 4.000 de beneficiari. Pentru anii 2012-2013 numărul acestora se va tripla. Dacă Programul va avea succes, la finalul anului vom suplimenta bugetul alocat.
De ce carte de credit Kogălniceanu?
Deşi propus de un UDMR-ist, cardul poartă numele unui mare politician român. Motivaţia iniţiatorului constă în faptul că perioada guvernării Mihail Kogălniceanu (1863-1865) a fost cea mai însemnată din punctul de vedere al reformelor adoptate în România, reforme care au pus, în fapt, bazele statului român modern.
De numele său au fost legate, de altfel, Legea secularizării averilor mănăstireşti (1863), Legea agrară (1864), Legea învăţământului (1864), introducerea Codului civil şi a Codului penal, constituirea Curţii de Conturi, înfiinţarea Universităţii din Bucureşti, adoptarea Statutului Dezvoltator al Convenţiei de la Paris (document cu rol de lege fundamentală a Principatelor Unite în perioada 1864-1866).