Sebastian Burduja a oferit mai multe explicații. Schema actuală, care a fost introdusă pentru a sprijini consumatorii afectați de creșterile de prețuri, necesită o decizie rapidă pentru a asigura continuitatea și predictibilitatea în sectorul energetic.
Sebastian Burduja spune propunerea ar trebui să fie gata în curând
Producătorii și furnizorii au cerut clarificări urgente, având nevoie de stabilitate financiară pentru a-și onora obligațiile de plată către distribuitori. Ministrul Energiei a subliniat că, în lipsa unei finanțări adecvate, există riscul ca furnizorii să intre în dificultate, ceea ce ar putea genera probleme în lanț pentru întregul sistem energetic.
Guvernul a delegat sarcina formulării unei propuneri finale către Comitetul Interministerial, care include reprezentanți ai mai multor instituții, precum Ministerul Finanțelor, ANRE, ANAP și Comisia de Prognoză.
Ministrul Burduja a precizat că propunerea ar trebui să fie gata până la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, urmând să fie corelată cu proiectul de buget pentru anul în curs.
„Ne-am asumat ca în Comitetul Interministerial, care include şi Ministerul Energiei, dar şi Ministerul Finanţelor, ANRE, ANAP, Comisia de Prognoză şi mulţi alţii, să avem o propunere finală până la sfârşitul acestei luni. Ea va veni la pachet cu proiectul de buget, pentru că schema trebuie finalizată. Deci va fi final de ianuarie, poate începutul lunii februarie. Eu îmi doresc cât mai curând”, a spus ministrul Energiei.
Explicația ministrului continuă.
Este analizat și modul în care plățile restante către furnizori pot fi planificate în timp
Pe lângă continuarea schemei actuale, se discută și modul în care plățile restante către furnizori pot fi planificate în timp pentru a menține sănătatea financiară a sectorului energetic. Colaborarea între Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor și întregul guvern este esențială pentru a găsi soluțiile financiare necesare.
„Lucrăm pe mai multe scenarii. Un scenariu este continuarea schemei, aşa cum este ea astăzi, pentru o perioadă, bineînţeles, limitată de timp, 3-6 luni de zile, în funcţie de situaţia regională şi de instabilitatea din Republica Moldova, din Transnistria, din Ucraina şi aşa mai departe. (…) Dacă vom continua schema de compensare plafonare, ceea ce pare a fi scenariul de bază, va trebui şi finanţată, pentru a putea să mai stingem din datoriile acumulate către furnizori.
Trebuie să discutăm şi cu Ministerul Finanţelor şi pe o decizie asumată la nivelul întregului guvern, să vedem în ce formulă vom continua, de câţi bani vom avea nevoie şi cum putem să planificăm aceste plăţi în timp, pentru a putea să menţinem şi sănătatea sectorului energetic”, a completat ministrul.