Cardul de credit este inca o raritate in Romania, cauza constituind-o atat nivelul redus al veniturilor populatiei, cat si faptul ca nu exista baze de date si un „istoric” cu privire la modalitatea de reactie a potentialilor clienti, legata de onorarea unor obligatii financiare (rambursarea creditului).
Din cele 41 de banci existente in Romania, doar cinci emit la ora actuala carduri de credit.
In general, modul de functionare al unui card de credit se poate rezuma in felul urmator: clientul, in afara de posibilitatea de a utiliza soldul din cont, primeste de la banca un anumit credit. La sfarsitul lunii de gestiune, detinatorul cardului de credit trebuie sa ramburseze o parte din suma cu care a fost creditat (20%, la care se adauga nivelul dobanzilor si, in unele cazuri, un comision al bancii) pentru ca reinnoirea limitei de credit sa fie posibila. Pentru mijloacele nerambursate banca calculeaza o anumita dobanda. Rambursarea totala a creditului se infaptuieste numai la inapoierea cardului catre banca si rezilierea relatiilor contractuale (desi clientul poate, in orice moment, sa stinga complet datoria). Limita de credit se stabileste individual, in functie de solvabilitatea clientului si de istoricul pecare il are in relatiilor sale cu banca (derularea altor imprumuturi).
In cazul calculului dobanzii pentru cumparaturi, daca suma primita drept credit a fost platita in totalitate pana la data scadentei, nu vor fi percepute pentru creditul acordat nici dobanzi si nici taxe. Daca e platita cel putin suma minima stabilita sau orice suma mai mica decat cea totala, dobanda va fi calculata pentru suma ramasa neplatita, de la data emiterii extrasului de cont. Dobanda va aparea pe urmatorul extras de cont al clientului. In cazul calculului dobanzii pentru avansul de numerar, momentul din care incepe a fi perceputa este exact la data ridicarii numerarului de la ATM sau de la banca. De mentionat ca unele banci incearca incurajarea cardului de credit doar pentru cumparaturi, practicand comisioane foarte mari la retragerile de numerar (pentru cumparaturi comisioanele fiind zero). Pentru banii care raman in cont, bancile acorda o dobanda cuprinsa intre 9% (BRD) si 16% (Banca Transilvania).
Cei care doresc sa obtina o carte de credit trebuie sa fie atenti la cateva aspecte ale contractului. Fiind unul de tip contract de adeziune, termenii si conditiile acestuia nu pot fi negociate. Totusi, detinatorul are dreptul sa solicite sa fie avizat in legatura cu orice masuri luate in mod unilateral de banca, in sensul modificarii conditiilor initiale, mai ales cand este vorba de fluctuatia ratei dobanzilor si de comisioanele bancare. El are, de asemenea, dreptul sa obtina clarificari atat cu privire la clauzele contractuale, cat si la operatiunile si comisioanele bancare pe care acestea le implica. In lipsa informarii, se poate ajunge la situatia in care detinatorul depaseste plafonul de credit din cauza majorarii dobanzilor si, astfel, sa se ajunga la descoperirea de cont neautorizata (care presupune acumularea de dobanzi in exces) si chiar la incalcarea obligatiilor contractuale, avand ca efect rezilierea contractului de credit. Solicitantul trebuie sa fie, in general, atent la modul in care pot fi facute modificarile de catre banca.
Tipuri de carduri
· Practic, cardurile pot fi impartite in trei mari grupe, de credit, de debit si
„charge cardurile”. Diferenta intre cele trei consta in posibilitatea folosirii
unor sume de bani mai mari decat cea aflata in cont.
· Astfel, cardul de debit nu permite posesorului decat folosirea acelei sume
pe care o are in cont.
· Cardul de credit, permite utilizatorului sa beneficieze de sume
„pe incredere”, primind un credit din partea bancii. Acest credit trebuie
returnat in anumite conditii, care difera de la o banca la alta.
· In cazul „charge cardului”, detinatorul acestuia poate sa foloseasca o suma
mai mare de bani decat cea pe care o are in cont, doar in cazul in care are
un depozit acoperitor la aceeasi banca. Respectivul depozit este tinut
in continuare ca depozit pentru care posesorul sau primeste dobanda
si constituie un fel de garantie.