Cardurile educaționale de 500 de lei pentru elevi au fost primite, dar banii necheltuiți le-au fost retrași

Mai multe persoane care au primit cardurile educaționale de 500 de lei în anul școlar trecut au raportat pentru Edupedu.ro că banii necheltuiți le-au fost retrași fără explicații. Motivul invocat a fost că tichetele „au expirat”. Emitenții cardurilor susțin că banii trebuiau folosiți în anul școlar 2023-2024. Totuși, Ordonanța de Urgență nr. 83 prevede că tichetul este valabil un an de la emitere. Cardurile educaționale au fost emise în ianuarie 2024, nu în septembrie, când a început și încărcarea lor.

Părinții care aveau încă fonduri necheltuite pe cardurile educaționale din voucherele de 500 de lei de anul trecut au descoperit că sumele rămase au fost blocate. Mai multe persoane au trimis mesaje către redacția Edupedu.ro, plângându-se că nu mai au acces la banii de pe cardurile educaționale, pe care intenționau să-i folosească pentru rechizite și haine pentru copiii lor.

“Cardul educațional a fost alimentat în februarie 2024. Copilul meu avea deja achiziționat tot ce era necesar pentru acel an școlar, așa că am lăsat cardul ca să îl am pentru clasa I în acest an școlar, 2024-2025, să-l folosesc în septembrie. Nu am folosit toată suma mai aveam 350 de lei pe el. Astăzi când să plătesc a fost respinsă tranzacția”, a scris un părinte.

Estimările neoficiale indică faptul că ar fi vorba despre mai mult de 2.600 de tichete educaționale.

Cardurile sunt emise de trei companii

Cardurile sunt emise de trei companii, iar Edupedu.ro a contactat una dintre acestea pentru a clarifica motivul retragerii banilor. Reprezentanta companiei a explicat că ministerul a modificat legea, stabilind că banii trebuiau utilizați în anul școlar 2023-2024. De asemenea, aceasta a menționat că sumele retrase nu vor putea fi returnate.

 “Ministerul a schimbat legea și ni s-a spus că banii trebuiau cheltuiți în anul școlar 2023-2024”, a explicat reprezentanta unei companii emitente.

Cei care au contactat redacția au afirmat că nu au fost informați că banii trebuiau utilizați în anul școlar precedent, subliniind că legea nu specifică acest aspect.

Ordonanța de Urgență nr. 83/2023 reglementează acordarea tichetelor educaționale din fonduri europene.

card educational
SURSA FOTO: Edupedu

Conform articolului 12, tichetele sunt valabile timp de un an de la data emiterii

(3) Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.

(4) Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional se utilizează pe perioada de valabilitate a acestora. Sumele rămase neutilizate aferente tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional se returnează beneficiarului de către unitatea emitentă, în termen de 30 de zile de la data expirării perioadei de valabilitate a acestora.

Totuși, cardurile educaționale nu au fost emise în septembrie 2023, ceea ce ar fi făcut ca valoarea lor să expire în septembrie 2024. Cererile au fost depuse până la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, iar ulterior au avut loc verificările veniturilor și întocmirea listelor cu beneficiarii. Prima tranșă de carduri a fost emisă și distribuită abia în ianuarie.

Într-un interviu acordat Edupedu.ro, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat că nu era la curent cu această problemă, dar a asigurat că se va rezolva în cel mai scurt timp.

„Eu am aflat de situație de la dumneavoastră. Am verificat situația, urmează ca Ministerul să transmită o circulară către emitenți să returneze banii beneficiarilor în cauză, cât mai repede, astfel încât oamenii să poată folosi banii”, a spus ministrul.

Cererile pentru anul școlar 2024-2025 pot fi depuse până pe 3 octombrie

Părinții copiilor de grădiniță și elevilor defavorizați, cu venituri reduse, care îndeplinesc condițiile din Ordonanța nr. 83/2023, trebuie să se adreseze secretariatului școlii pentru a solicita cardurile educaționale în valoare de 500 de lei.

Este important de menționat că toți cei care se încadrează în programul cu fonduri europene  „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional“ trebuie să depună o cerere, chiar dacă au deja cardul din anul trecut.

Toți cei care doresc să beneficieze de ajutor și se conformează criteriilor din OUG nr. 83/2023 trebuie să depună o cerere, chiar și cei care au deja cardul din anul trecut, deoarece situația financiară sau familială poate suferi modificări.

Cei care nu au carduri și sunt declarați eligibili vor aștepta emiterea acestora pe numele lor, iar cei care deja au carduri și sunt considerați eligibili vor primi suma de 500 de lei pe cardurile existente.

Legea nu precizează o dată exactă pentru primirea banilor pentru rechizite sau a cardurilor. După termenul limită din 3 octombrie, procesul devine complicat, deoarece veniturile familiilor care au depus cereri trebuie verificate pentru a se asigura că se încadrează în criteriile stabilite. Verificările sunt efectuate de STS.

Anul trecut, lista a fost trimisă către Ministerul Fondurilor Europene abia de Crăciun, întârzierea fiind cauzată și de faptul că Ministerul Educației nu a furnizat la timp listele cu numele beneficiarilor pentru verificare.

Prevederile articolului 6 din OUG nr. 83/2023:

(12) Lista destinatarilor finali va fi transmisă de către Serviciul de Telecomunicații Speciale la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și poate fi accesată de către beneficiar, prin intermediul aplicației informatice, în termen de 10 zile lucrătoare de la data prelucrării și structurării bazei de date, prevăzute la alin. (10).

(13) Lista copiilor care nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate în ceea ce privește venitul mediu net lunar pe membru de familie poate fi accesată de către beneficiar și de unitățile de învățământ, prin intermediul aplicației informatice prevăzute la alin. (4), în termen de 10 zile lucrătoare de la data procesării interogărilor prevăzute la alin. (8).

(14) Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune, iar rezultatul interogărilor prevăzute la alin. (8) este disponibil în termen de 10 zile lucrătoare de la data operării în aplicația informatică a fiecărei actualizări.

Cardurile educaționale sunt destinate exclusiv achiziționării de rechizite și articole de îmbrăcăminte necesare pentru școală și grădiniță

Cardurile educaționale sunt destinate exclusiv achiziționării de rechizite și articole de îmbrăcăminte necesare pentru școală și grădiniță, conform OUG nr. 83/2023. Detalii suplimentare despre tichete și utilizarea lor pot fi găsite pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.

Nu este permisă retragerea de numerar sau conversia celor 500 de lei în cash pentru alte utilizări.
Cardurile pot fi folosite doar în România, în unitățile afiliate.
Nu se poate solicita restul banilor în numerar de la comercianții care vând rechizite și îmbrăcăminte.
Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional sunt valabile timp de un an de la emitere, dar aceasta nu coincide cu valabilitatea suportului electronic.
Sprijinul financiar de 500 de lei se acordă o singură dată pe parcursul anului școlar, într-o tranșă unică.
Beneficiarii vor primi sumele corespunzătoare pe tichetele emise, în funcție de veniturile familiei.