Zece bănci nu comisionează retragerile de numerar de pe o parte din cardurile de debit din portofoliu, în încercarea de a atrage noi clienţi sau de a-i păstra pe cei existenţi.

Cardurile din portofoliile băncilor locale sunt utilizate preponderent pentru retragerea de numerar de la bancomate. Posesorii de carduri au retras de aproape 17 milioane de ori pe lună numerar de la ATM-urile din ţară în primul trimestru al acestui an, potrivit datelor raportate de bănci la Banca Naţională a României. Numărul de plăţi cu cardul la comercianţi a fost de aproape trei ori mai mici: circa şapte milioane de operaţiuni pe lună, în medie, în perioada menţionată.

211-52150-capital_23_1.jpgAceste cifre arată că băncile nu au reuşit să-şi educe clienţii să renunţe la tradiţia de a plăti cash. Însă dorinţa unor bănci de a câştiga clienţi sau de a-i menţine pe cei actuali a dus la eliminarea comisioanelor percepute la retragerile de numerar de la bancomate. Două bănci nu taxează retragerea banilor de la orice bancomat  din ţară: Garanti Bank şi Intesa Sanpaolo, în cazul ultimei bănci cu condiţia ca instrumentul de plată să aibă în spate un pachet de servicii. Suplimentar, posesorii acestor carduri sunt scutiţi de comisioane şi la retragerile de cash de la bancomatele din afara ţării. Cele două instituţii de credit nu au foarte multe bancomate proprii: peste 90 fiecare.

Instituţiile de credit care au o reţea extinsă de maşini care eliberează numerar au acordat această dispensă de la plata comisioanelor numai în reţeaua proprie. CEC a anulat comisionul la toate cardurile de debit din portofoliu, iar Banca Transilvania (BT) şi Alpha, la cardurile de debit Visa Electron.  În acelaşi timp, clienţii  unei bănci de talie mică, Bank of Cyprus, au comisioane 0% la retragerea de cash şi dacă optează pentru un bancomat BT.

Beneficii numai „la pachet“

211-52148-23_bancomat_20_evz.jpgAlte instituţii de credit le oferă clienţilor cu carduri de debit dispense similare, dar numai pentru un număr limitat de operaţiuni. Cardurile emise de Millennium Bank incluse în pachetul de servicii „Contul de salariu“ sunt scutite de comisioane la retragerile de la ATM-urile băncii şi la primele două ridicări de numerar din fiecare lună de la alte bancomate. Un pachet de servicii mai scump (taxă de administrare lunară de zece lei)  poate aduce anularea comisioanelor pentru cashul retras de la orice ATM din ţară.

211-52149-capital_23.jpgFacilităţi similare au şi clienţii Citibank, în funcţie de pachetul de servicii pentru care au optat: minimum două ope­raţiuni pe lună necomisionate. În plus, aceştia nu sunt taxaţi pentru numerarul ridicat de la automatele Citi, însă această bancă are circa zece ATM-uri. Banca anulează comisioanele de ridicare de cash de la toate bancomatele din România numai pentru clienţii  cu pachet de servicii CitiGold. Cei care optează pentru acest pachet plătesc o taxă lunară de administrare de 150 de lei dacă soldul mediu al tuturor conturilor deschise la bancă nu a depăşit 150.000 de lei într-o lună.

17,5 milioane de retrageri de numerar  de la bancomatele din România au fost efectuate în medie în fiecare lună din 2009, potrivit datelor raportate la BNR