Cardurile pentru alimente și mese calde n-au fost încărcate
Cardurile pentru alimente și mese calde n-au fost încărcate. Tot mai multe plângeri referitoare la neprimirea ajutorului social promis și lipsa de explicații legate de virarea banilor își fac simțită prezența.
Oamenii recurg la cereri de clarificare pe rețelele sociale ale Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene de câteva zile. Cu toate acestea, încercările lor de a contacta instituția au eșuat deoarece mesajele le-au fost returnate cu mențiunea că inbox-ul este plin.
În ciuda acestei situații, reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene au comunicat recent că vor răspunde în termen de maxim 30 de zile. N-au oferit însă o soluție pentru cei care așteaptă cu nerăbdare virarea banilor.
Recent, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat finalizarea bazei de date cu beneficiarii de carduri sociale, anticipând că, în perioada imediat următoare, peste 2 milioane de carduri sociale vor fi alimentate.
Reamintim că pensionarii cu venituri lunare realizate mai mici sau egale cu 2.000 lei se numără printre beneficiarii acestor carduri (mai multe detalii aici).
În ce condiţii se poate pierde acest sprijin de la stat?
În urma recentelor modificări privind criteriile de acordare a cardurilor pentru mese calde și alimente, se iau în calcul diverse surse de venit pentru stabilirea plafonului de eligibilitate. Aceste surse includ pensiile, activitățile independente și, de asemenea, veniturile provenite din premii sau jocuri de noroc.
Cu alte cuvinte, chiar dacă persoanele îndeplinesc criteriile de venit stabilite, ar putea să piardă sprijinul oferit de stat în cazul în care sunt identificate ca participanți la jocuri de noroc și obțin câștiguri din acestea.
Prin urmare, conform noii decizii, s-a stabilit un plafon de venituri care trebuie respectat pentru a fi eligibil pentru sprijinul alimentar. În mod specific, acesta se aplică familiilor cu cel puțin doi copii în întreținere sau familiilor monoparentale, ale căror venituri lunare pe membru de familie nu depășesc suma de 675 de lei.
Ce prevede noua hotărâre?
Conform noii hotărâri, veniturile sunt definite astfel:
- venituri din pensii acordate în sistemul public de pensii;
- venituri din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii;
- venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii, casele de pensii sectoriale, respectiv casele de pensii ale sistemelor neintegrate sistemului public de pensii;
- venituri din indemnizația socială pentru pensionari (pensie minimă);
- venituri din activități independente;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
- venituri din salarii și asimilate acestora;
- venituri din cedarea folosinței bunurilor (inclusiv închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințele proprietate personală);
- venituri din investiții (din dividende, din dobânzi, din transferul titlurilor de valoare, din transferul aurului de investiții sau din lichidarea unei persoane juridice);
- venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
- venituri din premii și jocuri de noroc;
- venituri din alte surse (prime de asigurări suportate de o persoană fizică independentă, venituri sub forma diferențelor de preț pentru anumite bunuri, servicii și alte drepturi, primite de persoanele fizice pensionare, foști salariați sau venituri din transferul de monedă virtuală).
În conformitate cu prevederile Codului Fiscal, veniturile provenite din premii și jocuri de noroc cuprind câștigurile obținute din concursuri, precum și avantajele obținute din promovarea produselor sau serviciilor în urma practicilor comerciale. De asemenea, veniturile din jocuri de noroc includ toate sumele încasate, bunurile și serviciile primite ca urmare a participării la astfel de jocuri, indiferent de denumirea sau forma acestor venituri, inclusiv câștigurile din jackpot-uri.