Circa 80% din cardurile active in Romania au fost emise pentru plata salariilor. Primele companii care au introdus acest sistem au fost filialele autohtone ale societatilor transnationale. Managerii acestora cunosteau foarte bine beneficiile virarii drepturilor salariale direct in conturile salariatilor. Directorii care nu cunosteau aceste avantaje au primit vizitele echipelor de la departamentele de carduri ale bancilor. Practic, acestora nu le era greu sa-i convinga pe patroni sa-si plateasca salariatii pe carduri. Economiile substantiale
erau argumentul principal. O data semnat contractul intre firma si banca, salariatii deveneau, in cateva zile, indiferent daca vroiau sau nu, utilizatori de carduri.
Ce castiga, practic, o firma virand salariile in conturi de card? In primul rand, nu se mai plateste comisionul perceput de banci la ridicarea de bani cash. Acesta este in jur de 0,3-0,35% din valoarea fondului de salarii net. La un fond de salarii de 4-5 miliarde de lei, 15 milioane de lei se duc pe comisioane. Banca trebuie sa fie anuntata cu cateva zile inainte de necesitatea ridicarii de cash, altfel se va mai percepe si un comision de urgenta. Alte probleme apar de Paste sau de Craciun, cand firmele serioase dau prime angajatilor. In aceste perioade, fondul de salarii creste substantial, iar bancile se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste numerarul disponibil. Urmeaza partea a doua a calvarului patronilor, transportul banilor la casieria firmei. Masini blindate, proprii sau inchiriate, echipa de paza a convoiului, alte cateva milioane bune cheltuite. Partea a treia o reprezinta distribuirea propriu-zisa a banilor. Este nevoie de cateva casiere care sa numere banii si sa-i bage in plic, timp de doua, trei zile. Salariatii stau la coada sa-si ia banii, in loc sa-si vada de treaba. „Practic, in zilele de salariu, patronii devin angajati ai angajatilor lor”, afirma Cristian Tudorancea, director al Departamentului Carduri la Banca Agricola.
In cazul in care se face plata direct in contul de card, compania scapa de toate aceste cheltuieli, iar directorii de toata bataia de cap si stresul pricinuit de palata salariilor. Contabilul firmei nu trebuie decat sa duca la banca un listing sau o discheta cu numele salariatilor si cu sumele pe care trebuie sa le incaseze fiecare. La data stabilita, banii vor fi virati automat in conturile salariatilor, iar acestia, prin intermediul cardurilor, vor avea acces la bani. Cei dintai angajati care si-au primit salariile pe card s-au napustit la ATM-urile din apropierea sediului sa-si scoata banii din cont. Cozile
s-au mutat de la casieria firmei, la ATM. Din experienta directorilor de la departamentele de carduri, aceste situatii durau circa trei luni. In ziua in care primeau salariul, oamenii isi scoteau toti banii. In timp, frica de card s-a diminuat si, in cele din urma, oamenii au inceput sa-si scoata banii din cont doar in momentul in care aveau nevoie.
Salariatii nu trebuie sa plateasca nici o taxa de deschidere a contului sau de eliberare a cardului. Totul este gratuit. Totusi, la extragerea de numerar, titularul cardului plateste, in functie de banca emitenta a cardului si de ATM-ul de la care scoate banii, un comision. Acesta este cuprins, de la banca la banca, intre zero si 0,5%, si in cazul in care banii sunt scosi de la un ATM apartinand unei alte bancii decat cea care a emis cardul, se mai percepe un comision in suma fixa, de 5.000 de lei pe tranzactie. In cazul in care cardul este utilizat pentru a plati direct la comercianti, comisionul este zero.
In loc de saci cu bani, se transporta o discheta
De obicei, bancile platesc salariile pe carduri care pot fi utilizate doar in mediul electronic. In cazul acestor carduri, toate tranzactiile sunt autorizate de banca, gradul de siguranta fiind maximum. Preferinta bancilor pentru folosirea cardurilor foarte sigure pentru plata salariilor se bazeaza pe faptul ca, la emiterea cardului nu se verifica bonitatea fiecarui angajat in parte. Riscurile de frauda sunt diminuate astfel la minimum. Pentru cei cu venituri mai mari sau care prezinta mai multa incredere, bancile elibereaza carduri embosate cu mai multe facilitati. Sau pe langa cardul pentru salariu, directorii mai primesc si cate un card de credit.
Daca firmelor le sunt foarte utile cardurile, salariatii romani au inca insuficiente locuri in care le pot utiliza. Numarul comerciantilor care accepta carduri la plata creste de la an la an, dar va mai curge inca multa apa pe Dambovita pana cand romanii vor putea plati cu card la aprozar. Creste, de asemenea, numarul ATM-urilor din centrul Bucurestiului si din orasele mari, dar in cartierele marginase si in localitatile mici, inca nu poti utiliza un card. Pentru a amplasa un ATM, a carui valoare este cuprinsa, in functie de tip, intre 20 si 30.000 de dolari, se fac studii foarte serioase. In functie de numarul de posesori de carduri de la o anumita firma si din vecinatate, exista disponibilitatea bancilor sa amplaseze ATM-uri chiar la intrarea in sediul companiei. Din pacate, rezultatele acestor studii de eficienta nu coincid intotdeauna cu dorintele clientilor. Cel mai bun exemplu in acest sens il reprezinta statiunile de pe litoral, in care nu ai de unde sa scoti numerar, neexistand ATM-uri. Chiar daca necesitatea unor ATM-uri este aici foarte mare, ea dureaza doar trei luni, in timpul sezonului estival, amplasarea lor nefiind eficienta pentru banca. Oricum, posesorul de card nu moare de foame, majoritatea restaurantelor si hotelurilor acceptand plata cu card.
Castigul bancilor din activitatile cu carduri nu sta neaparat in atragerea de resurse de la populatie. „Cardurile reprezinta primul pas spre „bancarizarea” populatiei Romaniei. Contul bancar al unui client ii deschide acestuia drumul spre alte produse si servicii bancare”, afirma Adrian Apolzan, directorul Directiei de Carduri Bancare la Banca Romana pentru Dezvoltare.
Cardurile usureaza viata patronilor
3 august 2000, 12:00
Ultima modificare în 3 august 2000, 15:00
Circa 80% din cardurile active in Romania au fost emise pentru plata salariilor. Primele companii care au introdus acest sistem au fost filialele autohtone ale societatilor transnationale. Managerii acestora cunosteau foarte bine beneficiile virarii drepturilor salariale direct in conturile salariatilor. Directorii care nu cunosteau aceste avantaje au primit vizitele echipelor de la departamentele de carduri ale bancilor. Practic, acestora nu le era greu sa-i convinga pe patroni sa-si plateasca
Etichete: arhiva,
banca,
banii,
card,
carduri
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook