Folosind cardurile virtuale, utilizatorul evita riscul de a pierde toti banii de care dispune, in cazul in care un cyber-infractor ar fura seria cartii de credit. Chiar si in cazul nedorit al unei fraude, pagubitul nu va pierde decat suma cu care a fost incarcat cardul virtual pentru plata produsului respectiv.
Banc Post a fost prima care a lansat un card virtual. Este vorba de produsul Taifun. De curand, un produs similar a lansat si Banca Romaneasca, iar Banca Comerciala Romana (BCR) si-a anuntat intentia de a intra si ea pe aceasta piata.
Este insa numarul romanilor care fac tranzactii virtuale atat de mare incat sa „merite” lansarea unor astfel de produse bancare? In orice caz, este vorba doar de cateva mii. Emania.ro, unul din magazinele virtuale romanesti care s-a bucurat de succes, a avut in doi ani 6.000 de vizitatori unici care au facut comenzi online. Dintre acestia doar 30%, aproximativ 2.000, sunt efectiv platitori prin mijloace electronice. si acestia provin, in principal, din randurile clientilor din diaspora care fac cadouri rudelor din Romania.
„Lansarea celor doua carduri virtuale este un lucru excelent. Chiar sunt mirat de rapiditatea cu care aceasta idee a fost implementata in Romania. Totusi, nu cred ca noile produse bancare vor influenta prea mult volumul tranzactiilor virtuale”, spune Cosmin Golea, director executiv la Emania, site care a reusit sa aiba vanzari lunare de pana la 30.000 USD. „Nu cred ca problema o reprezinta cardurile, ci mentalitatea cumparatorilor”, adauga Golea.
Chiar daca nu vor revolutiona piata locala de comert online, cele doua carduri de la Banc Post si Banca Romaneasca au o utilitate indiscutabila. Unul din principalele avantaje este ca acestea pot fi folosite si pentru a face cumparaturi din magazinele virtuale straine, in cazul care comenzile din Romania sunt acceptate.
„Cardul Visa emis de banca noastra permite plata de abonamente pentru publicatii romanesti si straine sau diferite taxe de participare la examene, mai ales in strainatate”, explica Stela Moghina, seful Departamentului de relatii publice din Banca Romaneasca. De pe site-urile straine, romanii cumpara, in general, carti si CD-uri greu accesibile in tara. In schimb, magazinele virtuale romanesti vand si alte categorii de produse: electrocasnice, electronice, calculatoare si alimente.
Emiterea celor doua carduri se face destul de usor. In vreme ce la Banca Romaneasca taxa de emitere variaza intre 100.000 si 250.000 de lei, in functie de perioada de valabilitate (intre sase luni si doi ani), emiterea Taifun in varianta reala este taxata cu 30.000 de lei, iar obtinerea cardului virtual nu costa nimic. In privinta comisionului perceput pentru o tranzactie, Banca Romaneasca opreste 0,25%, insa nu mai putin de un dolar, in vreme ce Banc Post nu percepe nici un comision la tranzactia cu comerciantul (magazinul virtual).
„Pentru cardul virtual Taifun au optat 75% din cei 3.000 de posesori ai cardului real”, explica Mariana Iosif, sefa Directiei de marketing si produse bancare din cadrul Banc Post. „In prima luna de la lansare s-au facut tranzactii in valoare de aproximativ 100 milioane lei”, declara Mariana Iosif. Insa aceasta suma este destul de mica si se pare ca grosul tranzactiilor a fost facut cu magazine virtuale straine.
Principalul scop al emiterii acestui tip de carduri este protejarea banilor cumparatorului, insa si vanzatorul isi poate lua niste masuri de siguranta. Acesta trimite bancii acceptatoare datele primite de la client. Banca, la randul sau, ca si in cazul cardurilor clasice, primeste validarea tranzactiei prin Visa sau Mastercard de la banca emitenta. De regula, comerciantii transmit datele online.
Lansarea cardurilor virtuale este un prim pas in acceptarea de catre banci si vanzatori a platilor online. Insa pana cand toti posesorii de carduri reale vor putea sa plateasca prin mijloace electronice, va mai trece ceva vreme. In Romania, sunt aproximativ 2,5 milioane de carduri.

Card Visa virtual emis de Banca Romaneasca
Taxa de emitere a cardului variaza in functie de perioada de valabilitate, intre 100.000 lei pentru sase luni si 250.000 lei pentru doi ani. Comisionul pentru tranzactia de plata este de 0,25%, insa minimum un dolar. Pentru disponibilul din cardul Visa virtual banca plateste o dobanda anuala de 1,5%. Poate fi folosit pentru plata online a produselor de pe site-uri romanesti sau straine.

Cardul Taifun de la Banc Post
Cardul Taifun virtual se incarca de pe un card real omonim. Este un card de debit in lei, insa poate avea o utilizare internationala. Suporta o descoperie de cont de 85% din valoarea depozitului, insa aceasta suma nu poate depasi 5.000 USD. Taxa de emitere a cardului real este de 30.000 lei, emiterea variantei virtuale fiind gratuita. Pentru tranzactiile cu comerciantul, lucru valabil pentru ambele variante de carduri, comisionul este zero. Cardul poate fi alimentat si de la ATM-urile bancii.